Un iceberg colossal s'ha separat de l'Antàrtida, segons ha informat aquesta setmana el British Antarctic Survey o BAS (Relleu Antàrtic Britànic, en català). La cosa és que la plataforma de gel Brunt (de 150 metres de gruix, al nord del continent) s'ha trencat i s'ha desprès una massa de gel d'uns 1.550 quilòmetres quadrats, gairebé de la mida de Londres i quinze vegades més gran que Barcelona. Així doncs, l'iceberg s'ha format després que les esquerdes formades naturalment durant els últims anys s'hagin estès per tota la plataforma — fent que finalment la nova massa de gel s'alliberés el passat diumenge entre les 19.00 i les 20.00 hores (UTC), durant una marea primaveral. Fa gairebé dos anys que ja es va desprendre l'iceberg més gros del món, de més de 4.000 quilòmetres quadrats.

🌍 La capa d'ozó es recuperarà en quatre dècades i evitarà fins a 0,5 graus d'escalfament global

L'esquerda en qüestió és la denominada Abisme-1, que va ser detectada per primer cop fa una dècada i que ara ja s'ha estès per tota la zona. Quedi clar que es tracta d'un esdeveniment natural i no està pas lligat al canvi climàtic. "Era un fet esperat i forma part del comportament natural de la plataforma de gel Brunt. No està lligat al canvi climàtic. Els nostres equips científics i operatius continuen supervisant la plataforma en temps real per garantir que sigui segura i per mantenir la nostra tasca científica", ha explicat el glaciòleg Dominic Hodgson (BAS).

Iceberg Brunt Antartida, mapa / British Antarctic Survey
Un mapa mostra l'iceberg que s'ha separat de la plataforma de gel Brunt, a l'Antàrtida / British Antarctic Survey

Previsiblement, el nou iceberg seguirà el camí que ja va seguir un dels seus predecessors: l'iceberg A74, que es va desprendre durant el febrer del 2021 i que s'ha allunyat de la plataforma de gel Brunt cap al mar de Weddell (direcció sud-est). Sigui com sigui, els glaciòlegs de Bas monitoraran el seu moviment i el Centre Nacional de Gel dels Estats Units serà qui li doni un nom en el futur.

Els científics de BAS estan tranquils amb l'esdeveniment, ja que fa set anys que van prendre la decisió de traslladar l'estació de recerca Halley cap a l'interior de la plataforma de gel. A més, des del 2017 que el personal només es desplega a l'estació durant l'estiu antàrtic (entre novembre i març). Ara mateix hi ha 21 membres del personal allà, que no han patit cap mena de problema per la separació de l'iceberg i que romandran a Halley fins a principis de febrer — quan un avió els reculli. La directora del BAS, Jane Francis, ha celebrat que els seus glaciòlegs i equips d'operacions hagin "anticipat l'esdeveniment". "Les mesures de la plataforma de gel es realitzen diverses vegades al dia mitjançant una xarxa automatitzada d'instruments GPS d'alta precisió que envolten l'estació. Mesuren com es deforma i es mou la plataforma de gel, amb dades que es comparen amb imatges de satèl·lit i s'envien a Cambridge per analitzar-les. Sabem que hi està passant fins i tot a l'hivern antàrtic: quan no hi ha personal a l'estació, fa fosc 24 hores i la temperatura baixa per sota dels 50 graus centígrads", explica Francis.