El departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural del Govern de la Generalitat ha presentat dos projectes per garantir un reg de suport al Priorat, una de les comarques més afectades per la sequera. Les dues propostes independents captaran aigua del riu Ebre per abastir els pantans de la comarca i assegurar l'activitat agrària. D'una banda, es proposa portar l'aigua des de Garcia (Ribera d'Ebre) fins al pantà dels Guiamets, que està al 10% de la seva capacitat, i després, al de Siurana, que té un 3.40% de l'aigua. Segons el conseller David Mascort, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre n'està al corrent i en paral·lel, les obres de l'EDAR de Reus obriran la porta a "deixar de fer servir la concessió" de Riudecanyes. D'altra banda, es planteja connectar el pantà de Margalef al canal Garrigues-sud. La previsió és enllestir-ho tot pel 2027 i utilitzar 5 hm3 d'aigua anuals.

Els regants de la comarca del Priorat són un dels més afectats per l'actual sequera, que faria perillar un dels béns més apreciats d'aquest país, com són els de la vinya del Priorat i la seva olivera. L'aigua dels pendents de Siurana i Guimates ja prové indirectament del riu Ebre. El Siurana és un afluent de l'Ebre, així com la riera de Capçanes que abasteix el pantà de Guiamets. Els dos pantans pertanyen a la conca del Riu Ebre, gestionat per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i que gestiona el govern espanyol. 

El Priorat és una comarca que basa gairebé tota la seva economia en el sector agrari, sobretot en la producció del vi i de l'oli. El projecte comportaria canalitzar l'aigua de l'Ebre perquè arribi a unes 5.000 hectàrees de conreu del Priorat. Tot plegat, segons TV3, tindria un pressupost de 60 milions d'euros. Els municipis beneficiats de les noves infraestructures seran Cornudella de Montsant, el Lloar, Falset, Gratallops, la Morera de Montsant, Poboleda, Porrera, Pradell de la Teixeta, Torroja del Priorat i la Vilella Alta.

El primer projecte podria acabar el 2026

El primer projecte, que abastirà la comunitat de regants del riu Montsant, serà la connexió de la xarxa Garrigues-sud amb l'embassament de la Palma d'Ebre, que s'encarregarà d'omplir el de Margalef. Això podria estar acabat ja l'any 2026. L'embassament de Margalef està pràcticament buit i hauria de garantir el reg a unes 1.400 hectàrees en pobles com la Vilella Baixa o la Bisbal de Falset, on fa mesos que no tenen ni aigua de boca.

L'aigua de l'Ebre cap a Siurana podria generar polèmica

El segon projecte és el més costós i arribaria l'any 2027. Es tractaria de fer arribar l'aigua fins a l'embassament de Siurana. Això podria provocar polèmica perquè el Siurana és un pantà que abasteix un altre pantà: el de Riudacanyes.  A més, la canonada, d'una trentena de quilòmetres, remuntaria bona part el riu Siurana, un riu que perd gairebé tot el seu cabal en l'embassament que porta el seu nom i que desemboca a l'Ebre sense una gota d'aigua. Precisament aquí, a Garcia, és on es captaria l'aigua, que agafaria dos camins: el del pantà dels Guiamets i el de Siurana.

El segon camí d'aquesta aigua de l'Ebre travessaria gairebé tota la comarca. I, més enllà de l'aportació d'aigua a l'embassament de Siurana, avui al 3% de la seva capacitat, també pretén repartir aigua en el seu recorregut a 10 municipis com Falset, la Vilella Alta o Cornudella de Montsant, aportant un reg de suport de més de 1.500 hectàrees.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!