El Govern ha aprovat aquest dimarts el pla nacional per a l'erradicació de l'amiant a Catalunya, que pretén assolir l'objectiu europeu de retirar aquest material de tots els edificis públics abans de l'any 2028 i a la resta del país abans de 2032. S'ha habilitat un fons específic de 10 milions d'euros, ampliable amb aportacions addicionals al llarg de l'any, per desenvolupar aquest pla i aconseguir eliminar les quatre tones que es calcula que hi ha d'amiant al país. El text validat pel Consell Executiu recull 21 actuacions enfocades a la detecció de l'amiant i la formació necessària per als tècnics que l'hagin de treure, entre altres. Aquestes actuacions s'organitzen en quatre àmbits: la identificació, la retirada, la prevenció i un nou marc normatiu que el Govern creu que ha de passar per una llei específica d'erradicació de l'amiant a Catalunya i també per una normativa estatal.

L'amiant és un producte mineral àmpliament utilitzat en la indústria, en la construcció i en productes de consum per les seves propietats aïllants, però també pel seu baix cost. Aquest material està classificat com a cancerigen per l'Organització Mundial de la Salut perquè pot causar càncers de pulmó, laringe i ovari, entre altres afectacions. L'OMS calcula que la meitat de les morts per càncer d'origen laboral són causades per l'amiant.

El primer precedent judicial

El passat mes de juliol, el titular del jutjat social número 8 de Barcelona va dictar la primera sentència que atribueix la mort d’un extreballador del Metro de Barcelona a l’exposició a l’amiant en el lloc de treball. La resolució establia que l’origen del mesotelioma que li va causar la mort l’any 2019 va ser per "estar en contacte amb l’amiant durant més de 20 anys" mentre desenvolupava les seves tasques professionals, entre els anys 1988 i 2008. L'home era auxiliar tècnic de manteniment i reparació de sistemes elèctrics i estava adscrit a la unitat del sistema digital de dades tant als combois de transport com a les instal·lacions ferroviàries, especialment als túnels. Per això, la sentència va reconèixer que la mort va ser per malaltia professional i concedia la pensió de viudetat del 100% a la seva dona. 

La sentència acollia l’argument de la demanda presentada per Col·lectiu Ronda en representació de la família, que assenyalava que el difunt "va estar en contacte amb l’amiant durant més de 20 anys, sense cap protecció ni control mèdic, sent la causa de la defunció un mesotelioma pleural maligne, malaltia que consta com a professional en el llistat de malalties professionals".

En la sentència, el titular del jutjat social número 8 de Barcelona assenyalava amb contundència que el contacte continuat amb l’amiant és "amb gairebé absoluta certesa" l’origen del mesotelioma pleural que l’any 2019 va posar fi a la vida del treballador, que entre els anys 1988 i 2008 va treballar al Metro, primer com a auxiliar tècnic en instal·lacions elèctriques i posteriorment com a especialista del servei digital de veu i dades, "en contacte directe amb els combois i amb el sistema elèctric del Metro de Barcelona".