La Generalitat s'ha compromès a reforçar la ciberseguretat de les universitats de Catalunya per evitar atacs informàtics com el que ha patit el campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) aquestes darreres setmanes. 

El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, i la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, han anunciat que l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya ampliarà el seu perímetre de control per incloure-hi totes les universitats i centres de recerca que s'hi vulguin acollir.

Una "Cyberacademy"

Els membres del Govern també han anunciat una segona mesura que és la posada en marxa d'una 'Cyberacademy', una plataforma en línia per oferir formació especialitzada en aquest sector.

"Són dues iniciatives imprescindibles i necessàries per reforçar la cultura de la ciberseguretat", ha recalcat el vicepresident Jordi Puigneró. 

Sense connexió 

Han passat moltes hores d’ençà que es va produir el ciberatac i els tècnics encara estan treballant en determinar l'abast d’aquest, un fet que fa intuir la força de l'atac que pateix la universitat. 

Ara per ara, la universitat segueix fent classes sense connexió des de principis d'octubre, quan es va iniciar una desconnexió a la xarxa per evitar que hi hagi més infeccions a nous equips o sistemes. Una situació que es prolongarà, almenys, fins a les festes nadalenques, segons va informar la UAB. 

Per als estudiants, no comptar amb el Campus Virtual és un impediment notable a l'hora de treballar, per això els docents han de canviar el format d'entrega, en comptes de digital físic, o modificar els calendaris d'avaluació.

Extorsió per 3 milions 

A mitjans de mes, Nico Castellano, consultor de ciberseguretat d'Andubay exposava als Matins de TV3 es demana quantitat de 3 milions d'euros.  Explicava que  es tracta d'un ciberatac de tipus ransomwaredarrere del qual "hi ha uns actors que són cibercriminals i, que majoritàriament demanen diners".

L'expert assegurava que, normalment, en aquesta mena d'atacs hi ha dues fases d'extorsió. Primer a la institució atacada a la qual se li demana diners perquè pugui tornar a ser operativa i, en segon lloc, a les persones de les quals s'ha aconseguit informació durant l'atac. 

Material valuós 

3 milions d'euros. Per què aquesta quantitat? El consultor assegura que els hackers fixen una quantitat tenint en compte la informació que extreuen durant el ciberatac per saber la situació o la capacitat de l'entitat i la companyia. 

Castellano apuntava que ataca una universitat pot ser molt profitós, ja que s'emmagatzemen dades persones, expedients i currículums que poden ser molt valuosos. 

 

Reunió del govern amb la UAB / ACN