L'èxode de les famílies gitanes de la Mina amenaçades després de l'assassinat d'un jove del clan de los Baltasares, ha fet prendre mesures excpecionals als municipis del Maresme on han anat arribant. Tal com avançava El Nacional, part de les famílies que han fugit del barri de la Mina i de Sant Roc, a Badalona, son hores d'ara a Alella, Tordera i Palafolls.

Les famílies fa setmanes que viuen en grans cases, algunes d’elles, en urbanitzacions luxoses, que estan buides perquè amb la crisi immobiliària les constructores van fer fallida. Més enllà de la il·legalitat que pot suposar l'ocupació, difícil de resoldre perquè els bancs no denuncien i no s’activa el mecanisme judicial per fer-los fora, la seva presència en aquests municipis es veu amb certa preocupació per part dels Ajuntaments.

El cap de l'Àrea Bàsica del Baix Maresme, Ventura Comas, qualifica d'"excepcional" la situació i explica a El Nacional que "estan havent-hi retorns -als seus domicilis d'orígen-. Molt en comptagotes". La feina dels Mossos sobre el territori, més enllà de la mediació, és la vigilància i el suport als Ajuntaments i als propietaris de les cases on s'han instal·lat les famílies. 

Els Mossos han identificat els gitanos que han ocupat les cases i s'han posat en contacte amb el particulars i els bancs propietaris dels immobles afectats. En la majoria dels casos ja s'ha denunciat l'ocupació als jutjats.

Per altra banda, la policia ha intensificat la vigilància. Hi ha més patrullatge "per donar seguretat als veïns", diu Coma.

Tranquil·litat als Ajuntaments

Des de fa aproximadament un mes els municipis d'Alella, Tordera i Palafolls, han rebut diverses famílies gitanes de la Mina i Sant Roc, que buscaven un lloc on viure després de l'amenaça d'un dels clans forts del barri, los Baltasares. La presumpta implicació en l'assassinat d'un jove d'aquest clan per part de membres de clans rivals ha activat la llei no escrita gitana i han marxat per por a represàlies. 

Els Ajuntaments han donat suport des dels serveis socials a aquestes famílies, que un cop fora de la Mina no han de témer per la seva seguretat. Han fet un desterrament voluntari, com a mesura de càstic i prevenció a la vegada. A Palafolls s'ha ofert a les famílies escolaritzar els nens i nenes a l'escola del poble si la situació s'allarga. A Alella, en un primer moment, els van donar mantes, kits d’higiene i d'alimentació durant els primers dies per tal d'atendre les mínimes necessitats bàsiques, donant compliment al “Protocol de coordinació per l’atenció de les situacions d’urgència social al municipi d’Alella”.