La pobresa menstrual, el malbaratament de residus i la falta d'educació sexual són qüestions que la Conselleria de Feminismes i Igualtat ha posat sobre la taula en una comissió del Parlament que aquest dijous s'ha reunit per primera vegada. 

Una de les estratègies que emprendrà per lidiar amb aquestes qüestions és la distribució de copes menstruals gratuïtes i altres productes menstruals reutilitzables, com calces i compreses, a l'alumnat de tercer de Secundària la primavera del 2022, per garantir l'equitat menstrual.

Una nova comissió 

Aquesta és una de les mesures per garantir l'equitat menstrual inclosa en l'Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Drets Reproductius de Catalunya, en el desenvolupament dels quals treballa una comissió interdepartamental de 9 conselleries i que es presentarà en les properes setmanes.

Aquesta comissió s'ha reunit aquest dijous per primera vegada, liderada per la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, i vol treballar en una perspectiva de drets amb un enfocament feminista i intersectorial.

El currículum educatiu 

La secretària de Feminismes del Departament d'Igualtat i Feminismes, Montserrat Pineda, ha explicat aquest dijous que no es tracta només de repartir les copes menstruals, sinó també de fer-ho de forma individualitzada a les joves i d'incloure dins del currículum educatiu la menstruació, en col·laboració amb el Departament d'Educació.

Es tracta de canviar la lògica existent fins ara i de reduir els residus en el medi ambient i fomentar la reutilització dels productes menstruals, ha indicat.

IVA del 21% 

També es demanarà al govern de Pedro Sánchez que s'elimini totalment l'IVA als productes menstruals, no només que es redueixi, perquè actualment una copa menstrual s'encareix amb un 21 % de l'IVA, gairebé com si fos un article de luxe, ha considerat la secretària de Feminismes.

En la primera reunió de la comissió interdepartamental per a l'impuls i el seguiment de l'Estratègia Nacional de drets sexuals i reproductius, s'han definit les properes actuacions i s'ha establert un calendari per a aquestes.

Discriminació i exclusió 

L'estratègia també conté mesures per garantir el control dels grups antidrets i assegurar els drets sexuals i reproductius de la població.

La consellera Tània Verge ha assegurat a la reunió que "un dels punts forts de l'estratègia és precisament la garantia d'aquests drets per a la totalitat de la ciutadania, mirant d'atendre especialment els factors que sovint generen discriminació i exclusió, com l'edat, la diversitat funcional, la identitat de gènere o la situació administrativa".

Imatge principal: Copa menstrual / ACN