L'Església espanyola s'ha obert a reconèixer de manera definitiva el paper que la dona ha de tenir en el seu si, que s'ha de desenvolupar en condicions i d'igualtat i a tots els nivells, segons es pot llegir en un document que aquest dissabte ha publicat la Conferència Episcopal Espanyola, que forma part del procés de preparació per a l'Assemblea General del Sínode dels Bisbes que ha convocat el Papa Francesc i que tindrà lloc el mes d'octubre d'aquest 2023. Aquesta proposta ja formava part de la síntesi final en què quedaven recollies les idees de diferents diòcesis espanyoles pel futur de l'Església, on també es considerava obrir un diàleg sobre el celibat opcional, l'ordenació de persones casades i el sacerdoci femení, un document que ja es va enviar a Roma. 

La Conferència Episcopal Espanyola no va ser l'única a enviar aquests documents al Vaticà, sinó que esglésies de tot el món van fer-los arribar les seves síntesis. A partir dels textos, la Santa Seu ha redactat el "document de treball per a l'etapa continental", que ha estat, al seu temps, enviat a Espanya perquè els bisbes, capellans, religiosos i laics de l'Estat puguin propera les propostes que portaran a la fase continental del Sínode, que tindrà lloc a Praga la segona setmana d'aquest mes de febrer. Allà, segons l'Església espanyola, haurà de tenir prioritat "discernir sense por" sobre el paper de la dona en aquesta institució. "Reconèixer definitivament el paper de la dona i fomenta la seva participació plena i en condicions d'igualtat, a tots el nivell de la vida eclesial i, en particular, en el govern de les institucions", recull el document.

Integrar les persones homosexuals i connectar amb els joves, altres prioritats 

A banda del paper de la dona a l'església, hi ha la intenció de tractar un altre tema controvertit: el que han de jugar les persones homosexuals. En aquest informe, s'aposta concretament per "potenciar l'acollida, particularment la d'aquells que se senten exclosos per la seva procedència, situació efectiva, orientació sexual o altres motius", convertint les comunitats en espais més integradors.  També suggereix articular la integració i participació dels joves, dinamitzar la formació en matèria de doctrina social de l'Església, fomentar el diàleg amb el món i la cultura, amb altres confessions religioses per a poder millorar la capacitat d'escolta. L'Església catòlica posa el focus en l'escassa participació de la joventut en la vida de l'Església, i per això, es proposa, modificar la manera de comunicar el missatge de l'Evangeli, perquè aquest sigui més comprensible, integrador i generador de diàleg intergeneracional. 

"L'homosexualitat no és un delicte, és un pecat", defensa Francesc 

Aquest document surt a la llum tres dies després que el Papa Francesc assegurés que ser homosexual no és pas cap delicte, però sí que es tracta d'un pecat. Aquestes declaracions s'emmarquen en una entrevista amb l'agència AP, en què el sant pare criticava a aquells països que apliquen lleis que criminalitzen les persones homosexuals, que ha titllat d'injustes, tot recordant que Déu estima a tots els seus fills. A més, ha assenyalat a les conferències episcopals que encara estan a favor d'aquestes lleis que acullin al seu si a la comunitat LGTBI: "Hem de distingir pecat per delicte. Però també és pecat la falta de caritat amb el proïsme".