La Fundació de l'Esperança ha atès un total de 7.931 persones en risc de pobresa o exclusió social al districte de Ciutat Vella en l'última dècada, des de la seva fundació l'any 2013. En concret, aquesta entitat, impulsada per la Fundació La Caixa, ha acompanyat més de 3.600 infants i adolescents a través del suport educatiu a la infància i ha ajudat en la inserció laboral de prop de 2.000 persones. Amb motiu de la commemoració del seu desè aniversari, la Fundació ha publicat un llibre que narra 10 històries inspiradores de persones que n’han format part, i el pròxim 5 d’octubre celebrarà una jornada oberta al barri amb diferents activitats dirigides a entitats, infants i famílies que han estat vinculades a l’entitat.
L'objectiu de l'entitat és "trencar el cercle de la pobresa", i per això cada any acull més de 500 famílies i en fa un acompanyament per millorar les seves condicions de vida, tot, de la mà d'entitats i agents del territori. "Acompanyem infants i famílies en risc d’exclusió social al llarg dels seus itineraris vitals i els oferim els suports adequats a les diferents etapes: la criança, el reforç educatiu, l’orientació o la formació i la inserció laboral", ha explicat la directora de la Fundació de l’Esperança, Núria Danés, en un acte per fer balanç dels últims 10 anys de l'entitat. El subdirector general de la Fundació 'la Caixa', Marc Simón, ha posat èmfasi en la col·laboració amb entitats, institucions i empreses implicades en el territori, i ha celebrat que aquest projecte ha permès "detectar necessitats i anticipar-se amb programes globals".
Gran part dels esforços de la Fundació estan dedicats als infants. En aquest sentit, ha acompanyat milers d'infants després de l’horari escolar a través de la xarxa Gòtic - Ciutat Vella, on els alumnes han fet activitats de "reforç educatiu, lleure educatiu, gestió emocional i la descoberta de talents". A banda de participar en aquestes activitats, les famílies adherides han rebut ajuts econòmics de promoció de la salut i d’equipament escolar. Altres iniciatives de l'entitat han estat l'Aula Oberta i l'Aula Jove, serveis de suport a alumnes per prevenir l'abandonament escolar i orientar-los un cop acaben els estudis obligatoris.
Un dels programes més recents ha estat l'Espai Familiar, a través del qual s'ofereix a les famílies un acompanyament integral en el procés de criança dels infants de 0 a 3 anys per millorar les competències parentals, compartir experiències i inquietuds, i fomentar el desenvolupament psicomotor, cognitiu i social dels nadons. Aquest primer any hi han participat 64 mares i bebès.
A través del programa Incorpora, l'entitat ha ajudat 1.948 persones en risc d'exclusió perquè puguin accedir a una feina a través d’itineraris personalitzats, i també ha ajudat centenars a emprendre projectes d'autoocupació. D'altra banda, al llarg d'aquests 10 anys, la Fundació ha gestionat la Casa de Recés, que ha acollit 196 dones d'entre 18 i 35 anys en situació de vulnerabilitat i víctimes de violència per afavorir la seva autonomia i facilitar el seu projecte d'emancipació. Es treballa en aspectes de la vida relacional, salut, àmbit formatiu i laboral, amb l'objectiu final de promoure el seu empoderament i garantir la seva emancipació.