La Fundació Abertis, de la mà de la UNESCO i el Ministeri de Transició Ecològica, a través de l'Organisme Autònom de Parcs Naturals, ha promovido la Declaració de Castellet per a la Protecció de la Biodiversitat, un manifest per alertar de les greus conseqüències que el ritme actual de pèrdua de biodiversitat pot tenir sobre el planeta i l'abast dels objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides, incloses les relacionades amb la pobresa, la fam i la salut.

La Declaració afirma que "la pèrdua de biodiversitat és un dels problemes ambientals actuals més crítics, que amenaça l'equilibri dels ecosistemes i, amb això, el nostre benestar". "Aquesta pèrdua està causada principalment per l'activitat humana, particularment la destrucció d'hàbitats, la sobreexplotació dels oceans, la contaminació, l'expansió urbana, el canvi climàtic, i la desforestació, que està provocant greus incendis i inundacions", assegura.

Respecte al paper de les Reserves de la Biosfera, el text destaca que "són enclavaments de suport a la investigació on s'avaluen i gestionen els sistemes socioecològics amb tal de protegir al medi ambient, i fer front a la pèrdua de biodiversitat i al canvi global, a més de prioritzar el desenvolupament de les comunitats locals".

Segons la declaració, "des de la Xarxa de Reserves de la Biosfera Mediterrànies apostem pel desenvolupament sostenible i la protecció de la biodiversitat, enfortint alhora les relacions entre els països de la regió Mediterrània. Una de les nostres prioritats és promoure l'estudi de cada regió amb l'objectiu d'emfatitzar el paper distintiu i únic de cada reserva, respectant la idiosincràsia de cada país i posant especial èmfasi en les poblacions locals."

Inauguració del Campus UAB-Fundació Abertis

La Declaració de Castellet ha estat llegida avui dijous en el marc de la inauguració del curs universitari del Campus UAB-Fundació Abertis de Reservas de la Biosfera Mediterráneas, durant una jornada en què han participat, entre altres experts, Montserrat Fernández San Miguel, directora adjunta de l'Organisme Autònom de Parcs Nacionals; Martí Boada, investigador de la UAB i coordinador científic del Centre UNESCO, i Sergi Loughney, director de la Fundació Abertis.

En la seva intervenció davant dels joves, el director de la Fundació Abertis, Sergi Loughney, ha destacat que "hem d'aconseguir un món més sostenible, on les persones visquin en convivència amb el planeta" i ha animat les empreses "a seguir aquest exemple i treballar per protegir el medi ambient i combatre l'emergència climàtica".

El Campus UAB de Reserves de la Biosfera Mediterrànies va néixer del conveni de col·laboració firmat per la UAB i la Fundació Abertis el 2016. Ambdues parts col·laboren per treballar activament per al foment i el desenvolupament de la investigació interdisciplinària en l'àmbit socioambiental en relació amb les Reserves de la Biosfera de la Mediterrània.