Alemanya ha activat una alerta sanitària per culpa d'uns fruits secs que provenen d'Espanya després de detectar la presència de salmonel·la. El Sistema d'Alerta Ràpida per a Aliments i Pinsos de la Unió Europea (RASFF) ha confirmat la presència de salmonel·la en unes ametlles laminades que venen d'Espanya després de rebre una notificació d'Alemanya. Ara bé, la RASFF ha indicat que aquest producte no ha estat distribuït a l'estat espanyol. Les autoritats alemanyes ja han ordenat la retirada del mercat d'aquest producte igual que han demanat la paralització de la seva distribució.

alerta sanitària ametlles salmonel·la
La RASFF confirma la presència de salmonel·la a les ametlles / Foto: RASFF

Els fruits secs i les intoxicacions alimentàries

Els fruits secs són un dels principals aliments que estan exposats a bacteris amb tendència a desenvolupar intoxicacions alimentàries. Sobretot, les ametlles, segons s'han detectat en estudis al llarg dels anys. En un primer moment, es tenia la concepció que la sequedat dels fruits els protegia de contaminacions. Però no és així, des del Marc de gestió de crisi per a la cadena alimentària (FCC), bacteris com la salmonel·la o l'Escherichia coli no necessiten grans quantitats d'humitat per al creixement microbià. És per això que s'han detectat casos de salmonel·la en ingerir ametlles, nous, pinyons, entre altres fruits secs.

La salmonel·la és un bacteri que produeix una de les malalties de transmissió alimentàries més comunes: la salmonel·losi. La salmonel·losi és una de les causes més freqüent de brots de toxiinfeccions alimentàries i d'alteracions gastroentèriques a Catalunya, a Espanya i en molts altres països europeus. En la majoria de casos causa gastroenteritis i millora sense necessitat de tractament, però pot ser greu si arriba a la sang i afecta infants, gent gran o persones amb malalties cròniques.

Els productes preparats a base d'ous

Tradicionalment, els ovoproductes i preparats a base d'ou han estat els aliments implicats més sovint en brots per salmonel·la i els de més risc sanitari, especialment aquells que contenen ou cru com la maionesa. Han estat implicats en casos de salmonel·losi aliments amb ou cru com salses, gelats, cremes, masses de pastisseria, llet no pasteuritzada, xocolata, i brots de llavors de soja o alfals i carns insuficientment cuinades, principalment de porc d’aus i carns fermentades. L'any 2020, es van realitzar 776 notificacions sobre aquest patogen a través del RASFF, relacionant-se amb tot tipus de productes alimentaris i sent el patogen amb un major nombre de notificacions.

Com es pot controlar la salmonel·la?

El control de la salmonel·la en els aliments és un problema molt complex que requereix una estratègia global a tota la cadena alimentària, des de la producció de matèries primeres fins a la comercialització dels diferents productes. Des de fa anys, l’administració i els avicultors han augmentat els esforços i autocontrols de les explotacions, mitjançant mesures de bioseguretat i la vacunació de gallines ponedores i reproductores, per tal de reduir la presència de salmonel·la en les aus en resposta a la normativa de la UE per erradicar la presència d'aquest bacteri. Un altre element essencial per a la prevenció de la salmonel·losi humana és la millora en les pràctiques de preparació d'aliments mitjançant l'educació dels manipuladors d'aliments i dels consumidors. Concretament, mitjançant la conscienciació sobre la higiene a la cuina, el maneig i conservació adequats dels aliments, el control de la contaminació creuada durant el seu processament, les mesures per prevenir la contaminació per manipuladors i, per últim, el tractament culinari adequat per limitar el risc d'infecció.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!