El Govern i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) han concedit el premi Nacional de Recerca 2021 al físic polonès Maciej Lewenstein "per la seva àmplia i diversa recerca durant 40 anys en física teòrica, física atòmica de la matèria ultrafreda i òptica quàntica". Nascut a Varsòvia l’any 1955, Lewenstein és des del 2005 investigador a l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) de Barcelona, on dirigeix el grup de recerca en Teoria de l'Òptica Quàntica. El jurat ha considerat "notòria" la seva labor "en la visualització exterior de la recerca catalana, estimulant nombroses col·laboracions entre investigadors de Catalunya i grups de física d'arreu del món". També ha destacat els "descobriments d'excepcional impacte" de Lewenstein en branques del coneixement tan diverses com les matemàtiques, la neurofisiologia, la biofotònica, la biofísica, les ciències cognitives i la psicologia social, entre altres àmbits.

El premi, dotat amb 40.000 euros, reconeix cada any l'investigador que ha contribuït “significativament i internacionalment” durant la seva trajectòria a l'avanç d'una disciplina científica en qualsevol dels seus àmbits. El Govern i la FCRI també han guardonat en la categoria de Talent Jove Jelena Radjenovic (Belgrad, 1980), investigadora a l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA) de Girona. Radjenovic està especialitzada en el desenvolupament d'elèctrodes nanoestructurats d'esponja de grafè de baix cost per al tractament de l'aigua, elements que permeten, per primera vegada, un tractament electroquímic energèticament eficient dels contaminants persistents de l'aigua, eliminant del seu cicle els productes químics persistents, tòxics i cancerígens.

Així mateix, la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha destacat que el palmarès històric dels Premis Nacionals de Recerca de Catalunya reconeix el talent de tothom que treballa en el sistema català de recerca. “Es tracta d’un sistema acollidor que rep persones d’arreu del món que se senten atretes per un sistema de recerca potent i amb molta projecció que ofereix moltes oportunitats, així com un entorn idoni”, ha manifestat. "És lògic que aquests investigadors acabin fent carrera científica a Catalunya i aconsegueixin les màximes fites", ha afegit Geis en referència a Lewenstein i Radjenovic.

Per la seva banda, el director general de la FCRI, Jordi Mas, ha subratllat que aquests premis "signifiquen més de tres dècades de divulgació de l'activitat dels investigadors, universitats, centres de recerca i les diferents entitats del sistema català de recerca i innovació". En aquestes 32 edicions dels guardons, s'ha reconegut un total de 61 investigadors i 35 entitats. A més del premi a la recerca i al talent jove, el Govern i la FCRI també han concedit el premi al Mecenatge Científic a la Fundació Banc Sabadell (FBS) "pel seu impuls, des del 1994, de la ciència multidisciplinària amb finançament de projectes de recerca i talent científic i el foment de la formació i la divulgació científica".