La fiscalia investiga 104 residències de tot Catalunya per determinar si hi hagut mala praxi en l'atenció dels residents durant el confinament pel coronavirus.

En total hi ha 79 investigacions civils en marxa, 24 de penals, i una que ja ha quedat arxivada.

El fiscal delegat per a la protecció i defensa dels drets de les persones grans i la xarxa de fiscals especialistes desplegats a les fiscalies provincials supervisen les diferents investigacions que es fan a tot el territori espanyol.  Les investigacions penals les supervisa cada un dels fiscals superiors de les diferents comunitats autònomes. 

Les investigacions que s'estan fent a Catalunya inclouen les denúncies presentades als Mossos d'Esquadra, ja que una ordre de la Fiscalia General de l'Estat pren el control de totes les investigacions i insta els cossos policials a informar al moment de les demandes i denúncies que rebin.

De les 25 diligències d'investigació penal que es van obrir a Catalunya, una, la que es tramitava a l'Àrea de Vilanova i la Geltrú-Gavà, ha quedat arxivada. En procés hi ha 10 investigacions penals en residències a la Fiscalia Provincial de Barcelona, 4 a l'àrea de Granollers, 1 a Manresa, 4 a Sabadell, 2 a Terrassa, 2 a Mataró i 1 a Tarragona.

Sobre les investigacions civils, en total 74, la Fiscalia Provincial de Barcelona investiga 10 residències, Granollers, 6; Vilanova i la Geltrú-Gavà, 12; Mataró-Arenys de Mar, 6; Manresa-Igualada, 2; Sabadell, 26; Terrassa, 12; Girona, 1; Lleida, 1, i Tarragona, 3.

Segons els investigadors es busca concretar si hi ha hagut negligències que hagin comportat la mort dels residents i concretar els seus responsables. S'investiga el delicte d'homicidi imprudent i es busquen els responsables de les residències, siguin públiques o privades. 

Estat espanyol

A tot l'Estat espanyol la fiscalia manté un total de 110 diligències penals obertes per la situació creada en les residències de gent gran a causa de la pandèmia de Covid-19, segons dades facilitades per la Fiscalia General d'l'Estat per comunitats autònomes i províncies.

Les dades aportades afegeixen al nombre les diligències fiscals que es van obrir en el seu moment i han estat arxivades i també les que han decaigut en la competència del ministeri públic a l'haver estat ja judicialitzades. Madrid segueix estant al capdavant de les actuacions, amb 42 diligències en tràmit, i després hi ha Catalunya amb 24.

Les dades en matèria penal són sensiblement superiors a les aportades la setmana passada, quan la fiscalia va elevar fins a 86 el nombre de residències investigades per possible delicte.