Les famílies d'origen migrant encapçalen les llars en risc de pobresa a Catalunya, segons un estudi de Save the Children, que ha analitzat les principals característiques de més de 873.324 llars amb les dades de les dues últimes Enquestes de Condicions de Vida (2017 i 2018) publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). El 72% de les famílies d’origen migrant no poden afrontar despeses imprevistes, i un 20% no pot fer front al pagament mensual de les factures de gas, aigua i electricitat.

En el context de l’elaboració i negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat, Save the Children ha publicat aquest dimecres l’informe 'Famílies en risc' per mostrar per primera vegada com són les llars on hi ha nens i nenes i de quina manera estan exposades a la pobresa.

L’estudi de l’organització descriu cinc perfils representatius de les famílies catalanes amb menors a càrrec. Quatre estan sobreexposades a la pobresa: les llars amb adults d’origen migrant (42.003 llars); les famílies amb treballadors pobres (257.640), entre les que destaquen les mares soles amb fills (15% llars); les famílies amb avis i àvies (60.956 llars), i la classe mitjana rural (160.944 llars).

pobresa pixabay

A Espanya hi ha 688.058 llars on conviuen àvis, pares i néts en situació de pobresa / Pixabay

L’informe assenyala que el perfil de llars d’origen migrant és el més afectat per la pobresa, seguit dels treballadors pobres i les llars on conviuen avis, pares i nets. En aquest sentit, la pobresa afecta un 25,8% de les llars amb nens a càrrec a Catalunya, i un 14,3% sense fills. L'única solució, segons Save the Children, és la inversió. L'ONG proposa que els pressupostos de l'Estat augmentin la prestació per fill a càrrec fins arribar als 100 euros al mes.

En total hi ha 404.000 menors a Catalunya patint pobresa i exclusió, i arreu de l’Estat són 2,1 milions. Save the Children apunta que el cost mínim per poder criar un nen o nena en condicions dignes a Catalunya és de 626 euros al mes, una xifra que pot créixer fins als 714 mensuals si són adolescents. Per això, l'entitat també reclama l'augment d'inversió en protecció social a les famílies fins arribar a la mitjana europea.