El desig per obtenir alguns dels premis importants de la Loteria de Nadal provoca moltes coses. Il·lusió? Evidentment. Però també genera falsedats, moltes falsedats. Realment Hisenda se't queda la meitat del premi que hagis guanyat en el Sorteig Extraordinari de Nadal, Gordo inclòs? Hi ha mentalistes que han aconseguit endevinar el número del primer premi? I què hi ha això que diuen del número 00000 i la Casa Reial? T'aclarim totes aquestes mentides, i moltes més, perquè no empastifin la teva il·lusió de cara a l'imminent Sorteig de la Loteria de Nadal els 2022. En general, fes cas del sentit comú i recorda desconfiar si alguna cosa és massa bonica per ser veritat. Passa un bon Nadal i et desitgem tota la sort del món aquest 22 de desembre!

1. "Hisenda es queda amb la meitat dels premis de la Loteria de Nadal"

Comencem amb una de les mentides més clàssiques i eternes del món de la Loteria de Nadal. Des de fa ja molts anys que es creu que l'Estat es queda amb la meitat dels diners del Gordo i de la resta de premis del Sorteig Extraordinari de Nadal. Això no és cert, eeeencaaaraaaaa que hi ha una part de veritat que és important aclarir. Hisenda s'emporta alguna cosa, sí, però no el 50 % sinó un 20 % dels premis de 40.000 euros o més, i aquest "descompte" es comença a percebre després dels primers 40.000 euros. Per exemple, el tercer premi atorga 50.000 euros per dècim. Si descomptem el 20 % d'Hisenda, en realitat són 48.000 euros. Segons la falsedat, si et toqués el tercer premi només et quedaries amb 25.000 euros. Com veus, la realitat no té res a veure. Per cert, antany Hisenda s'emportava el 20 % dels premis de 20.000 euros o més.

2. "Anthony Blake va encertar la grossa de Nadal de 2002"

El 2002, l'il·lusionista Anthony Blake va realitzar un atrevit truc setmanes abans que tingués lloc la Loteria de Nadal. En un centre comercial, davant d'una multitud de curiosos, el mentalista va escriure en un llibre seu el número que ell creia que anava a tenir el primer premi (però atenció: ningú va veure en aquell moment el que escrivia). Després va ficar el llibre dins d'una urna amb tancament de seguretat que anava a estar constantment vigilada fins després del sorteig, tant mitjançant guàrdies com mitjançant una càmera web. A més, es van repartir les 3 claus de l'urna: una la va guardar Blake, un altre Mar Saura (que presentaria el programa on es destaparia la capsa) i una altra clau per a l'empresa Securitas Direct. Per acabar-ho d'adobar, l'urna era de vidre i es va deixar en el centre comercial, perquè tothom pogués veure-la. Va arribar el dia 22 de desembre i, passat el sorteig, es va obrir la capsa durant el programa de rigor i, sorpresa!, Blake havia encertat: al llibre hi havia notat el número 08103, el Gordo d'aquell any. Gràcies al programa especial i a tot el bombo que es va produir, la gent va acabar pensant que Blake realment havia endevinat el número. En realitat hi ha truc: tal com va explicar ElMundo en el seu moment, la clau és que, quan la capsa va ser transportada al plató del programa de televisió, hi va haver un moment on ningú va poder veure què passava. Aquell moment va ser quan va ser traslladada en furgó blindat. Allà, sense càmeres, ni guàrdies ni res, va poder haver passat qualsevol cosa perquè "per art de màgia" s'escrigués el número del Gordo al llibre.

3. "Ja aniré a reclamar el meu Premi de Nadal, total, els dècims no caduquen mai"

Et sorprendria saber la de quantitat de persones que s'empassen aquesta mentida sobre els Premis de Nadal. Els dècims no són eterns. Els dècims caduquen, així com el temps de reclamació dels premis. En concret, tens fins a tres mesos des de l'endemà al sorteig en qüestió per anar a reclamar el teu premi. Si no ho fas, et quedes sense els milers d'euros! Només hi ha una excepció: el termini per reclamar el teu premi es pot ampliar un dia més si l'últim dia del període cau en festiu a la localitat on has de tramitar el pagament. I què passa amb els Gordos i premis no declarats? Doncs se'ls queda a l'Estat. Així que, si et cau alguna cosa durant la Loteria de Nadal 2022, encara que sigui la pedrea, corre a reclamar el que és teu abans que deixi de ser-ho!

4. "La Casa Reial també juga a la Loteria de Nadal i aquest és el seu número"

Per algun estrany motiu, la gent realment creu que la Casa Reial juga a la Loteria de Nadal; és més, es diu que a Felip i companyia cada any se li regala el bitllet amb el número 00000. La Casa Reial ha desmentit aquesta falòrnia en nombroses ocasions. Per cert, per si t'ho estaves preguntant: sí, el número 00000 realment existeix i es pot trobar actualment en administracions de loteria. I, no: el 00000 encara no ha estat vinculat ara per ara al gran Premi de la Loteria de Nadal: el Gordo. El més a prop de repartir un premi important va ser el 2014 quan el bitllet 00000 va repartir més de 19.000 euros en una pedrea; pràcticament totes les sèries les va repartir una administració de Logronyo.

Sorteig de la loteria de Nadal | Foto: Europa Press
Bombo del Sorteig de la Loteria de Nadal | Foto: Europa Press

5. "El Gordo de la Loteria de 2013 va caure en un club de cites"

Una de les curiositats de la Loteria de Nadal de 2013 va ser que quatre milions d'euros del número 62246 (el Gordo) van caure en Quintanar de la Orden (Toledo). Aquesta és l'única veritat de la història d'aquest apartat. Per algun motiu, aquell mateix dia per xarxes socials es va estendre la falsedat que alguns dels veïns afortunats de Quintanar havien comprat el seu dècim premiat en un bordell. El rumor va créixer i va créixer fins que algunes cadenes de televisió van començar a comunicar-lo en informatius com si fos veritat. La situació s'havia excedit i l'alcalde de Quintanar en aquell moment, Carlos Madera, va haver de sortir a desmentir tot l'assumpte per evitar malentesos. Com a apunt final, aquest incident, encara que fals, va ser la catapulta que va propiciar la pel·lícula "Villaviciosa de al lado"; la comèdia recrea la presumpta història de Quintanar de la Orden i, per desgràcia, va aconseguir que moltes persones continuessin creient que la falsedat era real. Si et trobaves entre aquestes persones, ara ja coneixes la veritat.

6. "Et pot tocar perfectament un dels Premis de la Loteria de Nadal sense haver jugat a la Loteria!"

Molt de compte amb aquesta mentida perquè és bàsicament l'avantsala a estafes perilloses. La mentida que et pot tocar un Premi de la Loteria de Nadal sense haver comprat un sol dècim s'ha fet més poderosa en els últims anys gràcies a les xarxes socials i, especialment, a WhatsApp. Cada vegada és més normal que t'arribin missatges de l'estil "Felicitats, ha estat agraciat amb un Premi de la Loteria de Nadal per part de l'Estat, ja que ningú no ho ha reclamat en els últims mesos. Si us plau, ofereixi les seves dades bancàries per efectuar la transferència". Aquest tipus de missatges són una estafa tremenda que busquen, en el millor dels casos, fer-te perdre el temps i, en el pitjor de les situacions, robar-te o fer-te la vida impossible. Si no has comprat un dècim, no has entrat oficialment en el Sorteig Extraordinari de Nadal, punt.

7. "No penso comprar un sol dècim, total, en els Premis de la Loteria de Nadal sempre hi ha trampa"

Des de sempre que existeix aquesta falsedat, però es va començar a intensificar fa uns anys quan es va viralitzar un vídeo on es veia un operari del sorteig introduint alguna cosa en un dels bombos. Aquesta escena va originar el rumor que els premis, especialment el Gordo, estaven manipulats. Newtral va investigar aquest assumpte el 2019. En concret, va contactar amb Loterias y Apuestas del Estado que, a través del seu servei de premsa, va explicar que, en el moment d'analitzar que totes les boles estiguin ben ordenades als seus filferros i que tots els números i premis són presents, és normal que alguna de les boles caigui a terra. Immediatament, s'ha de posar al seu lloc. Així que el vídeo el que estava mostrant era això: un operari que, moments abans que comencés el Sorteig, estava col·locant una bola al seu lloc perquè tot pogués començar. En general, desconfia sempre de les històries enrevessades; normalment amaguen un engany. La realitat, per norma general, és tremendament simple i senzilla.