Una investigació policial es pot centrar a acreditar la participació d’unes persones en un fet delictiu concret, però també es pot investigar anant a l’arrel. Què s’amaga darrere l’organització que comet els delictes i quina motivació hi ha, més enllà del fet delictiu concret. És el que ha fet l’Àrea Central de Delictes Econòmics dels Mossos d’Esquadra i que ha permès relacionar assalts amb explosius en caixers automàtics de Barcelona i el País Valencià amb els tentacles de la perillosa màfia marroquí-holandesa Mocro Maffia.

En una investigació conjunta entre els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional s'ha aconseguit arribar a desmantellar la facció catalana d’aquesta màfia, que ja estava instal·lada a Catalunya i que, de manera coordinada amb la cúpula instal·lada als Països Baixos, blanquejava diners per a l’organització mentre també es dedicava a fets delictius a casa nostra. A més del narcotràfic, que és el que ha fet forta aquesta màfia, liderada per persones d’origen marroquí nacionalitzats holandesos i espanyols, també es dedicaven a fer saltar pels aires caixers automàtics per robar diners. La investigació per aquests robatoris va permetre als Mossos arribar fins a Barcelona, on la facció catalana s’hi havia instal·lat i des d’on començava a estendre el seu poder per blanquejar diners amb operacions immobiliàries, compra de vehicles i també des d’un bar de l’Eixample de la capital de Catalunya. 

La Mocro Maffia catalana, instal·lada a Barcelona

Els Mossos van detectar que els homes, tots entre 30 i 35 anys, tots amb origen al nord d’Àfrica, que estaven vinculats amb els robatoris a caixers portaven un ritme de vida molt elevat, molt superior al que es podrien permetre pels seus ingressos. Aquest fet va motivar una investigació patrimonial que ha dirigit el sotsinspector José Merino i que va permetre relacionar els investigats amb el blanqueig de diners que procedien del crim organitzat, fets que s’havien comès a Catalunya i fets que també s’havien comès fora, però que trobaven a casa nostra un espai idoni per ser blanquejats. 

RDP mossos policia nacional  Inspector Esteban Patricio José Merino / Foto: Montse Giralt
El sotsinspector Merino dels Mossos i l'inspector Patricio de CNP / Foto: Montse Giralt

Un dels punts des d’on es blanquejaven diners de la Mocro Maffia era un bar especialitzat en el consum de pipes de xixa. Un establiment situat al districte de l’Eixample, de gran envergadura, que un dels investigats, relacionats amb els detinguts, n’era el propietari. Des de la facció catalana de la màfia s’invertien diners al negoci per tal de poder-los rendibilitzar i poder-los retirar, un cop blanquejats. Els integrants d’aquesta organització col·laboraven amb despatxos d’advocats per començar a arrelar-se a Catalunya, i és per això que des dels Mossos i de la Policia Nacional celebren, per aquesta model d’investigació patrimonial, poder haver-los interceptat a temps i abans que fos massa tard.

El sotsinspector dels Mossos, especialista en aquest tipus de guerra financera contra els criminals, un mètode que també es posa en pràctica en la lluita contra les organitzacions criminals dedicades al tràfic de marihuana, ha posat en relleu la perillositat d’aquesta màfia i el risc de la seva instal·lació a Catalunya. No només habita en l’àmbit criminal, la màfia, i aquesta en concret, capil·laritza també en entorns empresarials o públics, asseguren els experts. Cal recordar que la Mocro Maffia està relacionada amb l’assetjament que pateix la reialesa d’Holanda i també amb decapitacions, amenaces i assassinats contra fiscals i periodistes que els han plantat cara als Països Baixos.

Dos detinguts a Holanda i 2M€ intervinguts

El passat 13 d’octubre es va poder explotar el cas, batejat com a cas Tandem, i es van detenir set persones, cinc a Catalunya i dues a Holanda. En l’escorcoll a Holanda la policia va trobar un amagatall amb 2.000.000 d’euros que la banda tenia previst poder introduir al mercat legal, des del negoci de Barcelona i altres negocis de restauració que volia posar en marxa, per tal de ser blanquejats. A Holanda van ser detinguts dos homes, els dos líders de la facció catalana, que vivien a cavall entre aquell país i Barcelona, on estaven instal·lats amb les seves famílies i on, segons han explicat des dels Mossos, passaven desapercebuts. Els dos líders, d’uns 30 anys, marroquins i nacionalitzats, han ingressat a presó. 

La investigació que han liderat des de l’Àrea Central de Delictes Econòmics dels Mossos segueix en marxa i amb tota la informació recollida se seguirà treballant per, en primer lloc, evitar que la màfia es reprodueixi a Catalunya, aprofitant el buit deixat ara, i també poder relacionar els arrestats amb la cúpula i el totpoderós Ridouan Taghi.