Des d'aquest dimarts passat fins avui, la trobada ha donat a conèixer les últimes solucions tecnològiques que estan revolucionant les plantes de producció de l'àmbit de l'alimentació i begudes. Així mateix, s'han presentat les noves propostes en ingredients i R+D que estan portant al mercat cap a un enfocament marcat per la salut, la funcionalitat i qualitat del producte.
La fira 'foodtech' de referència a Europa ha congregat a 247 firmes expositores com AgroBank, AZTI, GOe Tech Center, Beckhoff Automation, Basque Food Cluster, Christeyns, CNTA, Cocuus, Eurecat, Ibernova, IFR, Leitat o Tecnalia, que han mostrat els desenvolupaments que han dut a terme per encaminar la indústria alimentària cap a un model més eficient, productiu, sostenible i intel·ligent. Al seu torn, Expo FoodTech 2025 ha rebut una delegació d'Alemanya, com a país convidat, i del Japó, entre altres territoris, que han acudit per teixir oportunitats de negoci i descobrir les innovacions del sector foodtech.
Paral·lelament, l'esdeveniment ha allotjat el Food 4 Future World Summit, el major congrés europeu sobre innovació en alimentació, per la qual cosa han passat 379 experts internacionals de conegudes firmes com PepsiCo, Campofrío, Fills de Rivera, Delaviuda, Covap, Tutti Food Group, McCain, Angules Aguinaga, Grup Nova Pescanova, Bodegas Eguren Ugarte o Família Torres. Els líders han traçat el full de ruta del sector perfilant els principals reptes i oportunitats en un context marcat per la inflació, la conjuntura geopolítica i els canvis en els hàbits d'un consumidor compromès amb la sostenibilitat, la salut i amb la contenció de la despesa.
Entre les qüestions més estudiades, la tecnologia ha copat gran part de les 125 sessions celebrades en el congrés. En aquest sentit, s'ha posat èmfasi en el potencial de les iniciatives digitals a totes les baules de la cadena agroalimentària, des del cultiu en el camp, a la seva distribució, logística i gaudi del consumidor. Un cicle de vida on els bessons digitals, aplicació de la IA, robòtica, automatització, impressió 3D, analítica de dades i altres solucions IoT estan propiciant grans avenços, tal com s'ha posat en comú al fòrum.
En l'àmbit de la sostenibilitat, en les sessions s'ha posat en relleu els esforços i casos d'èxit de les companyies i les cooperatives agroalimentàries per abordar la descarbonització des de dins.
Igualment, Expo FoodTech 2025 ha tractat un altre dels reptes de la indústria: la retenció i atracció de talent. La fira ha acollit una trobada amb directors de recursos humans d'empreses de l'esfera tecnològica i agroalimentària, que han valorat les estratègies per fer d'aquest sector un àmbit laboral atractiu.
De forma simultània a la fira, Pick&Pack for Food Industry 2025, l'única fira a Espanya sobre packaging i logística per a la indústria alimentària, ha mostrat les innovacions i casos d'èxit que estan canviant els envasos i embalatges i el món de la logística.