La Time Use Initiative ha reclamat als partits polítics que incloguin la fi del canvi d'hora estacional a Europa als programes electorals per a les eleccions europees del juny. Aquest cap de setmana la població europea canviarà els rellotges al fus horari "equivocat", asseguren els experts, que alerten que cada cop hi ha més proves que això perjudica la salut pública i l'economia. Per això, aquesta iniciativa ha impulsat un manifest sobre les polítiques del temps a la Unió Europea que inclou els 12 canvis necessaris per garantir el dret al temps per a tota la ciutadania. Una de les propostes és acabar amb els canvis d'hora estacionals i implementar zones horàries permanents tan properes com sigui possible a l'hora solar.

Estalviar energia, risc de càncer o diabetis

Entre els efectes negatius, apunten a un impacte en l'estalvi d'energia, en el risc de patir càncer i altres malalties com la diabetis o l'obesitat; però també conseqüències en el rendiment de treballadors i estudiants, en el PIB i alteracions mentals com la fatiga, la letargia o la disminució de la concentració. El manifest alerta que els horaris desalineats que fan que els horaris comencin abans que el cicle natural dia-nit, com passa amb l'horari d'estiu, augmenten la privació de son i causen efectes negatius a la salut, l'economia i seguretat humanes. "La UE té el poder de canviar això", afegeix.

En concret, segons l'organització, el 20 % dels ciutadans europeus i el 34 % de les dones amb fills "pateixen pobresa de temps", cosa que els suposa "afectacions tant al benestar individual com a la cohesió social".

Per tot plegat, es proposa la formulació d'un full de ruta per posar fi a l'horari d'estiu el 2026. Aquest full de ruta s'hauria de centrar especialment en sectors que puguin experimentar un impacte més gran, com els serveis d'emergència i de transport, perquè puguin preparar-se per al canvi. També plantegen que s'acompanyi d'una campanya de sensibilització pública.

"Mites" sobre l'horari d'estiu

Els experts lamenten també que encara hi ha mites sobre l'horari d'estiu, com el de l'estalvi d'energia, que han frenat la presa de decisions al respecte. Asseguren que estudis recents assenyalen que no hi ha cap efecte, o fins i tot que hi ha més despesa d'energia amb l'horari d'estiu. També desmenteixen els suposats efectes beneficiosos sobre l'activitat comercial i turística.

I sobre la creença que, acabar amb els canvis d'hora, suposi canviar els hàbits diaris, la TUI esmenta l'argument de l'Aliança Internacional per al Temps Natural (IANT) que assegura que, atès que els hàbits ja són constants durant tot l'any quant a l'hora, poden continuar sent els mateixos. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!