El vicerector d'Estudiants de la Universitat Complutense de Madrid (UCM), Julio Contreras, ha defensat que cada comunitat autònoma organitzi la seva pròpia prova d'accés a la universitat perquè al final recull uns exàmens adaptats al que han estudiat els alumnes durant el curs. A més, ha apuntat que una prova genèrica i idèntica en el conjunt del país generaria problemes educatius i ha exposat que al batxillerat no es plantegen exàmens uniformes a tot el país, una cosa que "seria una bogeria".

Així ho ha traslladat als mitjans de comunicació durant l'inici de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) a la Comunitat de Madrid sobre les veus que defensen una prova d'accés única a nivell nacional per afavorir la igualtat d'oportunitats. Contreras ha defensat que cada autonomia organitzi les seves proves com consideri perquè la "desigualtat succeeix en etapes preuniversitàries" i ha apuntat que dins d'una mateixa autonomia hi ha resultats "dispars" entre centres. De fet, ha comentat que cada institut fa exàmens diferents i no per això es produeix una desigualtat perquè s'avalua en funció dels continguts que s'han abordat a les aules.

Després de recordar que les competències educatives estan traslladada a les autonomies, el vicerector de l'UCM ha assenyalat que la selectivitat està "molt adaptada" al que es dóna en batxillerat. "No per fer una prova única resoldríem problemes, al revés, els crearíem perquè l'únic que faríem és augmentar aquesta iniquitat educativa (...) Ningú no es planteja fer el mateix examen de Matemàtiques a batxillerat per avaluar en la Comunitat, seria una bogeria", ha exposat per  assenyalar que la EvAU simplement ordena l'admissió d'alumnes perquè la selecció de futurs universitaris, segons la seva opinió, ja s'ha produït en els centres amb les seves notes durant el curs.

Una prova única?

La ministra d'Educació i Formació Professional en funcions, Isabel Celaá, es va comprometre recentment a estudiar una possible prova d'accés a la universitat (PAU) única per a tot Espanya, però va insistir que l'important és la igualtat de concurrència.

El rector de la Universitat de Còrdova i nou president de la Conferència de Rectors d'Universitats Espanyoles (CRUE), Juan Carlos Gómez Villamando, es va mostrar al maig partidari d'implantar una prova d'accés a la universitat comuna en totes les comunitats autònomes per assegurar la "igualtat d'oportunitats" de tots els estudiants espanyols.