Un estudi liderat per científics italians ha detectat traces del virus de la pesta porcina africana (PPA) en embotits importats de manera il·legal a Itàlia, tot i que en cap cas el patogen tenia capacitat d’infectar. El treball conclou que el 26% de les mostres analitzades contenien material genètic del virus, però sempre en estat inactiu. La recerca ha estat elaborada per investigadors de l’Istituto Zooprofilattico Sperimentale dell'Umbria e delle Marche (IZSUM) a partir de mostres recollides entre els anys 2023 i 2024. Tots els productes analitzats eren derivats del porc i havien entrat al país al marge dels canals legals. L’estudi es va publicar el novembre passat a la revista científica Transboundary and Emerging Diseases.
Els autors adverteixen que l’existència d’un comerç irregular d’embotits amb traces del patogen suposa un risc potencial per a la bioseguretat alimentària. Segons assenyalen, aquest flux il·legal està vinculat sobretot al consum de productes ètnics i representa “un perill” per al sistema de control sanitari, ja que, afirmen, “hi ha un risc significatiu de transmissió transfronterera de la PPA”.
En aquest sentit, els experts remarquen que “encara que el virus als productes analitzats estava inactivat, la possibilitat que altres productes crus o menys processats continguin virus infecciós segueix sent una amenaça tangible”, i subratllen “la necessitat crítica de mantenir una vigilància contínua, controls fronterers estrictes i una col·laboració internacional per salvaguardar la indústria porcina”.
Hipòtesi alimentària
Les conclusions d’aquest estudi reforcen parcialment la hipòtesi plantejada pel director general de Sanitat de la Producció Agroalimentària i Benestar Animal del Ministeri d’Agricultura, Emilio García Muro, que el 28 de novembre passat, coincidint amb la declaració oficial de la pesta porcina a Catalunya, va apuntar que el virus podria haver arribat a través d’algun producte alimentari contaminat. L’endemà, el conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, va expressar la mateixa explicació, coneguda popularment com ‘la hipòtesi de l'entrepà’.
Aquesta teoria, però, va perdre força dies després, quan el laboratori central del ministeri va informar que la soca detectada en els senglars morts a Catalunya no coincidia amb la que circula per Europa, sinó amb soques utilitzades en laboratoris, entre ells el de l’IRTA-CReSA, situat a poca distància del focus inicial.
Propagació a llarga distància
Els investigadors recorden que els productes carnis procedents d’animals infectats són vehicles molt eficients per a la propagació del virus a llarga distància. El professor Francesco Feliziani i el seu equip expliquen que això es deu “a la notable estabilitat del virus de la PPA, que pot resistir una àmplia gamma de temperatures, valores de pH i la degradació autolítica”. Segons indiquen, “el moviment d'aquests productes a través de fronteres, impulsat per activitats humanes com turisme o comerç il·legal, facilita la introducció de la malaltia en àrees prèviament lliures”.
