El rover Perseverance, que va aterrar ahir al planeta Mart en una missió conjunta amb l'Agència Espacial Europea (ESA), ha emès avui les primeres imatges.

Mars Perseverance

En unes imatges del 2020, emeses el passat mes de març, es pot escoltar com és el so ambient del planeta. 

 A les 22:55 hores d'ahir, el rover va començar un complicat descens al terreny marcià. El Perseverance té tres missions: buscar senyals de vida antiga, donar suport a futures missions tripulades, i recollir mostres de roca i sediments per enviar-ho a la Terra el 2026. Perseverance és el cinquè rover de la NASA en arribar a Mart, després de Sojourner (1997), Spirit, Opportunit (2004), i Curiosity (2012)

Fins araPerseverance és el rover més gran i avançat enviat per la NASA al planeta roig. Per això, Perseverance ha estat equipat amb els millors instruments tecnològics del moment. Un d'ells és el MEDA (analitzador de la dinàmica ambiental de Mart), desenvolupat pel Centre d'Astrobiologia (INTA-CSIC) de Madrid, encarregat de caracteritzar el clima de Mart, una cosa crucial per a les futures missions tripulades. 

Aquesta nova tecnologia és capaç d'obtenir millors mesures de la direcció i velocitat del vent, la humitat relativa, la pressió atmosfèrica, la radiació solar ultraviolada, les propietats de la pols, i la temperatura del sòl i de l'aire. A més, compta amb una càmera per prendre imatges del cel marcià.

 La NASA ha triat com a punt d'aterratge el cràter Jezero, de 49 quilòmetres i al nord de l'equador marcià, un lloc on, en algun moment fa entre 3.000 i 4.000 milions d'anys va haver-hi el delta d'un riu, la qual cosa el converteix en el lloc idoni per a trobar possibles traces de vida passada ben conservades.