El cardenal alemany Gerhard Ludwig Müller ha afirmat que a la Diòcesi de Barcelona es parla de conceptes com la benedicció de parelles homosexuals o sacerdoci femení, conceptes que en l'ens de l'Església catòlica sempre han estat rebutjats, però que ara sembla que es podrien començar a obrir camí a casa nostra. El cardenal posa l'exemple de la capital catalana com un dels llocs en els quals ha repercutit el camí sinodal alemany, que és el procés que ha enfrontat a l'Església catòlica germànica amb el Vaticà per les seves reflexions sobre temes com el celibat, el sacerdoci femení o la benedicció de parelles homosexuals. "Penso en el que està passant a l'Església de Barcelona, on ja es parla de la reforma i s'està posant el focus en el sacerdoci femení i la benedicció de les parelles homosexuals", assenyala en el llibre In buona fede, que serà publicat divendres que ve 27 de gener.

El Papa Francesc va convocar l'any 2021 un procés d'escolta de l'Església, denominat Sínode dels Bisbes sobre la Sinodalitat, que culminarà el 2024. Aquest procés de reflexió sobre el futur de l'Església, va començar en les diòcesis locals, es va traslladar a l'àmbit nacional i, posteriorment, tindran lloc una assemblea continental i, finalment, una universal. En aquest context, les temàtiques a les quals es refereix Müller es van reflectir en el document de síntesi que l'Arxidiòcesi de Barcelona va fer públic el mes de juny passat i que recollien les aportacions rebudes durant els últims mesos des de totes les esglésies particulars de la diòcesi.

En concret, en el document que la diòcesi catalana planteja, entre altres assumptes, obrir la possibilitat al celibat opcional, a l'accés al sacerdoci d'homes casats i avançar en la reflexió sobre l'accés de les dones al sacerdoci. Encara que Müller només es refereix a Barcelona, en els documents de síntesi d'altres diòcesis, com la de Girona, Huelva, Vitòria, Madrid o Tarragona, també es fa referència a alguna d'aquestes qüestions. Aquestes propostes es van recollir, a més, en un document posterior redactat per la CEE, que recull les síntesis de les diferents diòcesis espanyoles. No obstant això, en aquest mateix text ja es precisava que es tracta de qüestions suscitades "només en algunes diòcesis i, en elles, per un nombre reduït de grups o persones".

A més, Müller es mostra convençut que el camí sinodal alemany "conduirà a la destrucció de l'Església catòlica a Alemanya". En la seva opinió, s'està produint una situació "molt pitjor que un cisma". "És apostasia, no cisma. És més greu perquè significa abandonar concretament els fonaments del cristianisme", afirma. Així, detalla que els bisbes o el Papa no poden ser sotmesos per l'Església "a mecanismes democràtics de votació, com exigeixen molts a Alemanya", on en el camí sinodal participen i voten tant bisbes com laics.

La diòcesi de Barcelona respon

La diòcesi de Barcelona ha aclarit que la proposta d'avançar en la reflexió sobre l'accés de les dones al sacerdoci és un suggeriment dels fidels de la diòcesi i "no es pot confondre" amb l'opinió del cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep *Omella, després que el cardenal alemany *Gerhard Ludwig *Müller hagi dit en un llibre que a l'Església de Barcelona s'està posant el focus en el sacerdoci femení i la benedicció de les parelles homosexuals. Segons han precisat a Europa Press fonts diocesanes, el cardenal Omella "mai ha anat contra la doctrina de l'Església" i sempre ha parlat "des de la més absoluta ortodòxia" sobre aquestes qüestions. "No es pot confondre el que s'ha recollit a partir de l'opinió de la gent amb l'opinió seva personal", han puntualitzat les mateixes fonts.