És sexista la Caputxeta Vermella? I la Bella dorment o la Ventafocs? La comissió de gènere de l'escola pública Tàber de Barcelona i membres de l'associació Espai i Lleure han decidit fer un cop d'ull a la biblioteca infantil del col·legi per analitzar el grau de masclisme en els contes que llegeixen els més petits.

Aquest fet ha comportat la retirada del 30% dels llibres perquè fomenten valors sexistes i discriminatoris, un total de 200 títols. I segons recull El Confidencial, no haurien acabat amb la retirada que arribaria al 60% dels llibres per no deixar buits els prestatges. Només el 10% dels contes estaven escrits des d'una perspectiva de gènere.

La intenció és revisar, ara, també els contes de primària. L'objectiu d'aquest projecte pioner és buscar la igualtat de gènere des dels primers passos. 

"Ens hem de fixar en el número de personatges masculins, femenins, si parlen, si no parlen, quins rols de gènere es representen, les cures, les emocions, si està representada l'autoritat...", va explicar una de les responsables de la comissió de gènere de l'escola a Betevé. "Estem molt lluny d'unes biblioteques igualitàries on els personatges masculins i femenins apareguin meitat i meitat, on facin el mateix tipus d'activitats... les dones sempre estan molt encasellades en rols molt estereotipats i tristos", va afegir una altra. I és que els rols dels personatges femenins es redueixen a secundaris, plorar sobre una pedra davant d'un problema, rols de maternitat, criança o amor

"Els nens poden triar infinitat de rols i activitats, però sempre demostrant valentia, força, imposició, de ser el millor i de competitivitat", comentava la responsable d'Espai i Lleure, Anna Tutzó, també a Betevé. Contes com la Caputxeta Vermella o la Bella Dorment fomenten uns valors de gènere, exposen, nocius per a nens que encara no tenen la capacitat crítica formada. 

Aquest projecte s'exportarà a les escoles bressol públiques de Sant Feliu de Llobregat el pròxim curs escolar.