Les emissions de gasos d'efecte hivernacle durant el 2022 a Catalunya van augmentar més d'un 3%, després d'experimentar una reducció de les emissions durant el 2020 a conseqüència del confinament de la pandèmia de la covid-19. Així ho revela el diagnòstic del Monitor Públic d’Emissions de Catalunya, que assenyala les emissions van tornar a créixer en un 2% el 2021 i en més d’un 3% el 2022. Es tracta d’una nova eina creada per diversos experts que permet fer aquesta estimació, ja que assenyala que les darreres xifres oficials publicades són del 2020, i que no hi ha dades del 2021, del 2022, ni tampoc dels primers mesos del 2023. En aquest sentit, el seu càlcul es basa en dades públiques de consums energètics, activitat industrial o indicadors econòmics, entre d’altres.

🌱 Dia Mundial del Medi Ambient 2023: què se celebra el 5 de juny?

 

El transport genera el 30% de les emissions

El Monitor Públic revela que, segons les dades oficials del 2019, el transport genera el 30% de les emissions, mentre que el 17% és per part de les manufactureres i de la construcció; el 15% per indústries del sector energètic; el 13% per processos industrials i l’11% pel sector residencial, de serveis i d’altres. A més, també comptabilitzen un 9% que ve de l'agricultura i un 5% pel tractament de residus. 

Tanmateix, alerta que cada any que augmenten les emissions "es fa més difícil l’esforç per contribuir a no superar els 1,5 graus". De fet, el Monitor calcula que la reducció pels pròxims anys hauria de ser d’un 6,2% anual des d’aquest mateix 2023 i fins al 2030. “Els països desenvolupats han de fer un esforç superior a la mitjana global i en el cas de Catalunya la reducció d’emissions ha de ser superior a la mitjana global”, recorda. Finalment, considera que “per avançar en la descarbonització i contribuir a limitar l’escalfament global” és “imprescindible” tenir dades recents de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, però també lamenten que els procediments de la Unió Europea i de l’ONU per fer l’inventari oficial “generen un retard de més de dos anys” en la publicació de dades.

Aquest primer informe del Monitor Públic d’Emissions de Catalunya es presentarà públicament el pròxim dissabte 10 de juny al CCCB en el marc de l'acte "El futur és ara". La intenció és ser una demostració de força i unitat de diverses organitzacions i col·lectius de debat. 

50 aniversari del Dia Mundial del Medi Ambient

Aquest 2023 se celebra el 50 aniversari del Dia Mundial del Medi Ambient, dia establert per primera vegada per l'Assemblea General de les Nacions Unides en 1972. En els últims 50 anys, aquest dia internacional ha arribat a convertir-se en una de les plataformes mundials amb major abast en favor de les causes ambientals. Desenes de milions de persones s'han sumat a participar de manera virtual i presencial en activitats, esdeveniments i tota mena d'iniciatives al voltant del món. 

El Dia Mundial del Medi Ambient és el principal vehicle de les Nacions Unides "per fomentar la consciència mundial i l'acció pel medi ambient". Aquest dia internacional se celebra cada any des de 1973 i participen més de 150 països cada any. Segons l'ONU, s'ha convertit en "una plataforma vital per a promoure el progrés en matèria dels aspectes ambientals dels Objectius de Desenvolupament Sostenible".