El Departament d'Educació tanca les negociacions amb el professorat sobre els canvis al currículum de batxillerat que es van anunciar a finals de l'any passat. Aquests canvis, requerits pel Ministeri d'Educació i FP, instaven el Departament d'Educació a adaptar-se a la Lomloe. Així doncs, Educació manté els canvis anunciats, que afecten sobretot a primer de batxillerat, però amb algunes modificacions, els quals entraran en vigor el curs 2026-2027 per als alumnes que comencin primer de batxillerat. Aquests canvis han estat polèmics des del moment que es van anunciar, ja que en un primer moment es va dir que literatura catalana i castellana passarien a ser assignatura optativa de primer de batxillerat. La comunitat educativa no va rebre amb bons ulls aquest anunci i finalment el Departament va fer marxa enrere i va assegurar que totes dues es mantindrien com a matèries pròpies a 2n de batxillerat d'humanitats i ciències socials.

L'afectació més destacada és la fusió de Física i Química i la fusió de Biologia, Geologia i Ciències Ambientals, que són matèries de modalitat. Així doncs, Física i Química es fusionaran i tindran 4 hores setmanals, mentre que fins ara sumen per separat 6 hores a la setmana. Passarà el mateix amb Biologia, que es fusionarà amb Geologia i Ciències Ambientals i tindran 4 hores setmanals (ara per separat en sumen 6).

A més, totes les matèries de modalitat, com literatura (pròpia del batxillerat d'humanitats i ciències socials) o matemàtiques, passaran de 3 a 4 hores setmanals. Per compensar aquests canvis en les assignatures de modalitat, es reduiran les hores de matèries optatives de les 9 hores a la setmana actuals a 6 hores setmanals. En el cas de les matèries científiques que es fusionen, es crearan optatives que puguin ser complementàries.

Un altre gran canvi és el que afecta el Treball de Recerca, el TR, que fins ara suposava el 10% de la nota global de batxillerat i ara passarà a contar com una assignatura més.

Docents de llengües i ciències expressen el seu malestar amb Educació

Els docents de llengua catalana i castellana, agrupats en la plataforma DocentsCat, han expressat el seu "profund desacord" amb el Departament d'Educació per no incloure una tercera hora de llengua al batxillerat. Per la seva banda, Ciències en Perill ha lamentat que Educació dona l'"estocada final" a la formació de les ciències. Totes dues agrupacions han expressat que no s'han sentit escoltades pel Departament d'Educació. 

En un comunicat, DocentsCat lamenta que mentre la conselleria ha intentat prendre alguna mesura per pal·liar les repercussions en altres decisions "crítiques", en el cas de la llengua "hi manté el més absolut menysteniment sense buscar cap solució a la demanda". La plataforma ha alertat que aquesta decisió suposa "un pas enrere" en un moment en què el domini de la llengua és "més necessari que mai per garantir l'èxit acadèmic i professional" dels joves.

Per la seva banda, Ciències en Perill ha criticat que amb els canvis s'haurà d'explicar el mateix temari en la meitat de temps, passant de quatre hores per matèries a dues hores per matèria. La plataforma ha explicat que han comunicat al Departament que el que han aconseguit és "un consens en contra de la fusió" i ha lamentat que s'ha escenificat "un diàleg que no ha existit mai". "No se'ns ha fet cas ni a nosaltres, ni a les universitats, societats científiques, col·legis professionals, claustres de centres educatius ni famílies preocupades per la formació dels seus fills", ha afirmat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!