El secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, ha assegurat aquest dimecres que "en aquest moment" les mesures de seguretat que s'han de posar en marxa per reprendre el curs escolar "no estan garantides". El sindicat ha criticat la "manca de diàleg" per part de la conselleria d'Educació per consensuar la represa i ha avisat al Govern que té una "última oportunitat" de fer-ho aquest divendres amb els sindicats i les patronals, coincidint amb la reunió de la Comissió de Seguiment. "El país se la juga amb l'educació d'una generació", ha advertit Pacheco, reclamant que es doni "certeses" tant als professionals, com als alumnes i les famílies que l'inici del curs té "plenes garanties".

CCOO proposa una reducció de ràtios d'entre 15 i 20 alumnes per grup amb l'augment de professorat corresponent i denuncia que el personal extra contractat anunciat per Educació servirà "simplement" per pal·liar sobreràtios.

Segons càlculs del sindicat, per grups d'alumnes de 15 a tots els trams educatius -des d'Infantil fins a Batxillerat i també a la FP- en escoles públiques i concertades caldrien prop de 63.000 professors addicionals, que suposarien un cost d'uns 2.000 milions d'euros extres. Per això, consideren que els més de 337 milions transferits pel govern espanyol a Catalunya del tram educatiu del fons Covid-19 podran permetre "millorar una mica" però no cobrir les necessitats actuals.

Per altra banda, des de CCOO també es reivindica que hi hagi el material de protecció suficient i que s'incrementi com a mínim en un 20% el pressupost de neteja dels centres per garantir una desinfecció dels espais. Alhora, també demanen la contractació de personal d'infermeria a les escoles.

"Si no fem el que venim proposant des de maig-juny ens podem trobar amb unes pèrdues econòmiques molt més grans amb el tancament de les escoles", ha advertit Manel Pulido, secretari general de la Federació d'Educació de CCOO de Catalunya.

"El que ha fet el Govern no és seriós"

En aquest sentit, des del sindicat majoritari USTEC han exposat que el Govern no està sent seriós. "Parlem de coses molt serioses i el que ha fet el Govern no és seriós. Posar 25 o 30 persones en una aula i sense mascareta ni ventilació. Ara s'ha acceptat la mascareta", ha explicat en una entrevista a Aquí Cuní a la SER el portaveu del sindicat Ramon Font. "Ara demanem ràtios de 10 a primària i 15 a secundària, pensem que això permetria fer l'escola presencial i no haver de perdre un terç de l'alumnat ni posar l'economia al congelador". 

Així, ha remarcat que "el més òptim per a l'economia és que la gent pugui anar a treballar", ha constatat.

I si un grup ha de fer quarantena?

Sobre què passarà si un grup ha de fer quarantena, Pulido ha apuntat que la proposta del govern espanyol perquè el pare o la mare s'aculli a la baixa és "absolutament parcial" ja que encara que hi hagués permisos "per a tothom" cal mirar-ho des d'un punt de vista de gènere, ja que és probable que sobretot recaigui en les mares.

A més, també ha recordat que hi ha un gruix important de persones que estan en l'economia informal i que per tant no podrien agafar la baixa.

Els professors de secundària demanen l'ajornament del curs

Per altra banda, i davant de tanta incertesa, els professors de secundària demanen l'ajornament del curs. Així, el Sindicat Professors de Secundària (aspepc.sps) denuncia que des dels primers moments de la pandèmia, l’actitud i les actuacions del Departament d’Educació han "estat irresponsables i intolerables en una Administració pública. Només 24 hores abans que es decretés el confinament i l’estat d’alarma, un alt representant del Departament va proclamar públicament en Mesa Sectorial que el tancament dels centres seria una 'exageració'", han detallat a través d'un comunicat.

"Des d’aleshores el Departament d’Educació ha persistit en minimitzar la gravetat de la pandèmia, tot eludint les seves responsabilitats a l’hora d’assegurar la integritat del professorat, de l’alumnat i de la resta del personal dels centres educatius", han exposat. "Sabem que la seguretat al 100% no existeix, però l’absència de qualsevol mesura de prevenció, que només al sortir de l’institut és de compliment obligatori, amenaça de convertir els centres en autèntics 'hubs' de contagi i posa en situació de risc a tot el personal, així com a la resta de la societat".

"Només amb els dos dies de curs que portem, ens consten que ja s’han produït transgressions flagrants de la normativa sanitària que en qualsevol altre espai serien sancionades. Exemples en són les reunions atapeïdes de docents sense mascareta, la presència en les mateixes del personal vulnerable amb afeccions diagnosticades – que empreses privades contractades pel Departament obliguen a venir -, l’ús de mascaretes en persones asmàtiques, la manca de neteja i higiene dels centres, l’absència dels EPI’s més elementals – en alguns casos s’ha comunicat als docents que se’ls proporcionarà una mascareta d’un sol ús per trimestre -. De tot això, evidentment, Professors de Secundària (aspepc.sps) n’exigirà responsabilitats allà on calgui", han manifestat.