Els Mossos d'Esquadra han interposat una quinzena de denúncies a particulars per l'ús inadequat de drons amb fins recreatius en el primer quadrimestre del 2019, fet que suposa una denúncia per setmana i un augment significatiu respecte a 2018, quan en tot l'any es van obrir 23 expedients sancionadors.

Els avenços tecnològics, la reducció de preus i la seva varietat d'usos han facilitat la proliferació de drons en tot el territori català, i en especial a la ciutat de Barcelona, on es detecten una mitjana de cent vols setmanals, ha explicat en una entrevista amb Efe el responsable de la Unitat Tècnica de Seguretat Aèria dels Mossos d'Esquadra, Miquel Tripiana

Limitacions i multes

A Madrid, segons ha detallat el responsable policial, el col·lectiu més sancionat per no seguir la normativa vigent en relació amb aquesta eina és el dels turistes que, encara que amb les seves accions recreatives "no posen en risc la societat", fan volar els seus drons a altures superiors als 40 metres, la qual cosa que és il·legal.

En aquest sentit, Tripiana ha insistit que, malgrat que no calgui tenir "cap tipus llicència, permís o segur" per usar els drons en activitats lúdiques, sí que "existeixen una sèrie de limitacions" que l'usuari ha de respectar. Per exemple, el pilot no pot elevar el dron a més de 20 metres del terra i, en el cas de fer fotografies o vídeos, ha de complir la Llei de Protecció de Dades, el dret a l'honor, a la intimitat i a la pròpia imatge de tercers. 

"Utilitzar drons d'un pes superior als 250 grams i fer-ho volar per l'espai aeri controlat (CTR) són les infraccions més habituals", ha concretat el responsable dels Mossos.

Si es fa un ús indegut dels drons, les multes a particulars poden oscil·lar, depenent del grau de perillositat, entre els 60 i els 225 euros en el cas dels drons recreatius, mentre que la multa pot pujar fins als 4,5 milions d'euros per als professionals. 

Drons amb fins professionals

L'escenari dels drons amb un fi professional és diferent: des de l'entrada en vigor, el 2017, de l'última normativa reguladora a Espanya, els pilots professionals poden actuar a l'espai aeri controlat, encara que necessiten treballar en una empresa operadora que estigui donada d'alta en l'Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA), així com tenir un certificat de coneixements teòrics i pràctics. 

"Aquests mateixos requisits també són necessaris per fer volar un dron de nit, per damunt de persones i en ciutats", ha concretat Tripiana, que a més ha indicat que els professionals han de comunicar la seva activitat al Departament d'Interior de la Generalitat amb deu dies d'antelació, encara que la policia pot denegar la seva petició. 

Una nova normativa

Actualment, AESA té registrats uns 4.600 drons professionals a Espanya, 6.400 pilots i 3.600 empreses operadores donades d'alta al Ministeri de Foment, 800 de les quals tenen seu a Catalunya. En canvi, dels drons recreatius no hi ha "cap tipus de control", encara que al juny sortirà una nova normativa europea "que obligarà a que tots els drons, inclosos els recreatius, tinguin una matrícula electrònica i estiguin registrats", ha afegit el responsable policial. 

Al marge dels particulars, els drons també s'han incorporat al cos dels Mossos d'Esquadra que, des de 2012, els utilitzen com un complement a l'helicòpter, sobretot en reconstruccions d'accidents de trànsit, en la investigació d'accidents aeris i en grans esdeveniments "com en manifestacions o durant el Mobile World Congress de Barcelona".