L'associació Drets, que ha tramitat el recurs judicial que ha acabat derogant la prohibició de l'estelada a la final de la Copa del Rei d'aquest diumenge, juntament amb Òmnium, l'ANC i la Plataforma Pro Seleccions Catalanes, han fet una crida a omplir el Vicente Calderón d'estelades. En un comunicat celebren la decisió judicial que els dóna la raó i remarquen que "ha guanyat la llibertat d'expressió".

"Ens congratulem per la decisió del magistrat del jutjat número 11 de Madrid, que ha aplicat el sentit comú i ha deixat sense efecte la prohibició de la delegació del govern espanyol a Madrid, en considerar que l’estelada no incita a la violència, ni al racisme, ni a la xenofòbia ni a qualsevol altra forma de discriminació", diu el comunicat.

Segons el magistrat, l'estelada no incita a la violència i "en cap cas" ha quedat provada aquesta acusació. El jutge és clar respecte a la simbologia política de l'estelada i assegura que "com a manifestació d'una ideologia política o creença no es justifica en quina mesura infringeix l'ordre jurídic existent" ni en quina mesura hi pot haver "una pertorbació greu dels interessos generals" com argumentava Dancausa.

El recurs de Drets, Òmnium, ANC i la Plataforma Pro Seleccions Catalanes, en nom d'un aficionat, defensava que l'estelada és un símbol amb càrrega política i que per aquest mateix motiu, davant l'exercici de la llibertat d'expressió, la seva prohibició està "immotivada i injustificada, és desproporcionada" i implica una "censura prèvia". El recurs es va presentar per a la protecció dels drets fonamentals de la persona, i explicita que l'ordre "vulnera el dret a difondre lliurement els pensaments, idees i opinions". El text parla obertament de "censura a la llibertat d'expressió" argumentant que la prohibició vulnera el dret de la llibertat d'expressió i el de la llibertat ideològica.

Anul·lat el repartiment de banderes escoceses

"Davant d’aquest nou escenari - diuen les quatre associacions-  anul·lem el repartiment de banderes escoceses i ens centrem a fer una crida a l’afició del Barça perquè diumenge ompli d’estelades el seu sector del Vicente Calderón". L'ANC i Òmnium havien anunciat, davant la prohibició de la Delegació del govern a Madrid el repartiment de 10.000 banderes escoceses per entrar a l'estadi diumenge. 

Ara, amb la resolució ferma, perquè el govern espanyol ja ha dit que no recorrerà, les quatre associacions fan una crida a anar a l'estadi amb estelades. Creuen que aquesta "serà la millor manera de celebrar la victòria de la llibertat d’expressió i de demostrar de manera pacífica que les estelades són un símbol que ens identifica, i una bona resposta a aquells que volen coartar-nos la llibertat. I més, ara que la justícia ens ha donat la raó i ha reafirmat que les estelades poden ser exhibides sense por".