El secretari canceller del Bisbat de Lleida, Mossèn Víctor Espinosa, ha explicat que l'última ordenació d'un lleidatà com a capellà va ser fa cinc anys. Va ser a Jaume Melcior, l'any 2011, quan tenia només 32 anys. En l'última dècada, a Lleida, s'han ordenat nou sacerdots, una xifra que Espinosa reconeix "insuficient". Tres eren d'origen africà i els altres de nacionalitat espanyola. Concretament de Tarragona, Alacant, Barcelona, València i un altre de Lleida l'any 2006, Josep Maria Novell, ordenat capellà als 62 anys.

Mossèn Josep Solé i Sans, fill de Les Borges Blanques i que precisament avui ha estat ordenat prevere, considera que les vocacions "hi són" però que són poques, "com en tots els àmbits" de la vida. Solé pensa que el problema de l'ésser humà és que "li costa comprometre's les 24 hores del dia els 365 dies de l'any, sigui pel que sigui".  En aquest sentit, Solé i Sans, espera que el seu exemple serveixi perquè altres mossens donin un pas endavant.

Convenis amb l'estranger

El Mossèn Víctor Espinosa reconeix que nou nous capellans en deu anys és una xifra insuficient per preveure l'atenció dels propers anys a la diòcesi de Lleida, tenint en compte el nombre de parròquies i la tasca que es fa a la diòcesi. Tot i això, ha afegit, estan "molt contents" de cada nova ordenació, perquè "darrera de cada persona hi ha una vida i una vocació". Espinosa ha explicat que per fer front a aquesta mancança de sacerdots, en els darrers anys han signat convenis de col·laboració amb una diòcesi de Colòmbia i una altra de Romania, on es fan contractes amb sacerdots d'allà perquè puguin treballar a la diòcesi de Lleida durant cinc anys.

Pel que fa als tres capellans d'origen africà ordenats en l'última dècada a Lleida, Espinosa reconeix que ordenar homes d'origen estranger és una novetat els darrers anys, que té la seva explicació en el fenomen de la immigració. "Moltes famílies s'han instal·lat al nostre país, són catòliques i tenen vocació", explica.