Aclariments al jutjat. Dos activistes de la plataforma Futuro Vegetal han reconegut davant una magistrada de Barcelona, aquest dimecres, que van protagonitzar una protesta al Museu Egipci de Barcelona contra la cimera del Clima (la Cop27), que es feia a Egipte. Per aquesta acció, són investigats pels delictes de danys i contra el patrimoni històric i cultural. La tercera investigada ha declarat que és periodista i que va cobrir la informació, però que no pertany a la plataforma, malgrat que van penjar el seu vídeo, com diferents mitjans de comunicació, però els Mossos d’Esquadra en la investigació l'han qualificat d’activista. I la quarta investigada ha assegurat que és de Futuro Vegetal, però que en aquella acció va actuar “com a mediadora” amb la policia com es fa habitualment, segons fonts jurídiques.

El Museu Egipci va xifrar els danys inicialment en 25.000 euros i en un nou peritatge s’ha rebaixat a 16.000 euros. Falta un de definitiu que aclareixi si s’ha afectat patrimoni o no, fet que pot fer decaure el delicte contra el patrimoni, castigat de sis mesos a tres anys de presó. Cap representant de la Fiscalia de Medi Ambient i Urbanisme, que està en la causa, s'ha personat a les declaracions.

Melmelada llençada

L’acció reivindicativa al Museu Egipci va ser el 13 de novembre passat. Dos activistes van tirar un líquid que simulava petroli a la vitrina d’una rèplica d’una mòmia faraònica, i també van tacar amb “sang falsa” en unes fotografies. I, després, van exhibir el cartell: "Copca Cola +2,5 graus", fent així referència a la conferència del canvi climàtic que es feia a Egipte i que està patrocinada per aquesta empresa de begudes.

En l’interrogatori, els dos activistes només han respost a les preguntes del seu advocat, Xavier Iniesta, i han emmarcat la seva acció al museu perquè es feia a Egipte el congrés i "per raons ideològiques", i com es va fer a Madrid i altres països europeus. La defensa dels activistes espera tenir la darrera pericial i analitzar els danys reals. Inicialment, s’havia indicat que la melmelada llençada podria haver afectat el sarcòfag que sí que és autèntic, però res d’això s’ha recollit per ara, segons la defensa.

El paper dels periodistes

Per la seva part, Mar, de 24 anys, defensada per l'advocat Jorge de Tienda, ha contestat a totes les parts i ha aclarit a la titular del jutjat d’instrucció 18 de Barcelona, Carmen Garcia, que va ser convocada per Futuro Vegetal, que no sabia què farien, i que les seves imatges van ser penjades per la plataforma, sense cobrar-los res. També ha explicat que les va cedir a mitjans de comunicació amb l'única condició que posessin el seu nom. Els Mossos d’Esquadra van qualificar Mar d’activista en veure que a les xarxes socials defensa accions contra el canvi climàtic i que va treballar com a periodista en una entitat. El seu advocat s’ha mostrat “sorprès” que dins la sala de vistes hi hagués un agent dels Mossos com a prevenció per si es feia alguna acció, i ha avançat que demanarà l’arxivament de la causa contra ella.  També es demanarà l’arxiu contra la mediadora.

Futuro Vegetal també va convidar a l’acció altres dos periodistes, que van fer fotos de l’acte, i després d’una confusió la magistrada va aclarir que són testimonis en el procediment del Museu Egipci i no pas investigats.