Pràcticament una de cada 100 barcelonines (0,7%) va patir una agressió sexual el 2016. És el que sosté l'Enquesta de Victimització publicada avui per l'Ajuntament de Barcelona, que per primera vegada comptabilitza aquest delicte. El sondeig no només mostra una preocupant vulnerabilitat de la dona, també mostra que els barcelonins —en el seu conjunt— pateixen avui més delictes que fa un any: concretament, un de cada quatre ciutadans de la capital va ser víctima d'un delicte.

"No m'atreveixo a valorar aquestes dades", ha assegurat avui el comissionat de Seguretat de Barcelona, Amadeu Recasens, que ha puntualitzat que encara no s'ha analitzat aquesta dada en profunditat i que ho reserva a la regidoria de Feminisme. I és que la ràtio referent a dones, però també pel que fa als homes (0,2%), és bastant preocupant.

Un de cada quatre

Els barcelonins afirmen que la ciutat és avui lleugerament més segura que antany. Malgrat aquest fet, un de cada quatre barcelonins (24,9%) va patir un intent de delicte o un delicte el 2016, un creixement de 1,6 punts respecte a l'any anterior.

El districte on més barcelonins van reconèixer haver patit un delicte va ser Sants Montjuïc, amb 27,8% de victimització; mentre que en la part contrària trobaríem Les Corts, a tres punts de distància (24,9%).

Si es compara la situació actual amb el panorama del 2014, moment en què es va fer l'última enquesta, es pot observar un creixement generalitzat de la victimització a pràcticament tots els districtes. Només els habitants de Ciutat Vella, Horta-Guinardó i Sant Martí perceben un decreixement dels delictes. Mentrestant, districtes que havien tingut ràtios generalment més baixes, com Sarrià-Sant Gervasi, han vist créixer exponencialment el nombre de delictes.

Principals delictes

Segons han declarat els enquestats, la majoria de delictes soferts fan referència a la seguretat de la persona. Els principals fets detectats tenen a veure amb els robatoris de cartera, de bossa o de telèfon mòbil; a més d'amenaces i intimidacions. Ara bé, encara que un de cada quatre pateix un delicte, només molt pocs es decideixen a denunciar 22,7%. La majoria al·lega que la policia no podrà fer res per remeiar-ho.

Què és la victimització

La victimització fa referència a la percepció d'haver estat víctima d'un delicte o d'un intent de delicte, per això l'enquesta de l'Ajuntament pregunta per tota mena de situacions.

L'Enquesta de Victimització de Barcelona es realitza amb caràcter anual des de l'any 1984. Es tracta d'un instrument per a la mesura de la delinqüència a la ciutat, que recull les informacions que aporten les víctimes i l'opinió dels ciutadans de Barcelona sobre la seguretat ciutadana i la convivència.