La consellera d'Educació, Anna Simó, va anunciar aquest dilluns que de cara al pròxim curs escolar tot el segon cicle d’educació infantil –I3, I4 i I5– tindrà una ràtio inferior a 20 alumnes per aula. Una mesura contínuament reclamada per la comunitat educativa, i que el 2024-25 serà el tercer curs consecutiu en què s'aplica. Concretament, el 90,7% dels grups dels centres públics sortiran amb ràtio 20 o menys a I3, un percentatge lleugerament per sota del 91,3% de la preinscripció passada.

Però hi ha molts actors de la comunitat educativa que no estan d'acord amb aquesta afirmació. Des del sindicat USTEC, la portaveu Iolanda Segura i el delegat Daniel Ocaña han contradit el Departament, criticant que la reducció de ràtios a I3 acompanyada d'una negativa a obrir nous grups acaba afavorint l'escola concertada. Concretament, argumenten que el fet d'abaixar els límits d'alumnes a 20 o menys per classe significa que els estudiants que excedeixin aquestes ràtios en molts casos no tenen alternativa a abandonar la pública.

I és que, davant de la caiguda de la natalitat actual —que comporta una reducció de la demanda de places—, USTEC creu que Educació hauria de reduir realment les ràtios però mantenint els grups a l'educació pública. Anna Simó va reconèixer que aquest fenomen està tenint lloc, però va afirmar que només es tancarien 15 grups d'I3 de cara al curs vinent respecte els que hi ha oberts actualment. El sindicat diu que són desenes més a tot Catalunya, i destaca que la caiguda de la natalitat no es viu de la mateixa manera a tot el país, de manera que hi ha alguns indrets que mantenen una demanda elevada malgrat la reducció de places.

Aquesta és, de fet, la realitat que s'està vivint actualment a Tremp. L'escola Valldeflors està a punt de patir el tancament d'una línia d'I3 i una altra de 1r, i aquests dies ja ha portat la queixa als serveis territorials d'Educació a l'Alt Pirineu i Aran. Segons explica USTEC, aquí hi ha 29 famílies que volen portar els seus fills a l'escola pública, però l'estratègia d'Educació d'abaixar ràtios significa que només es donarà plaça a 20. Les nou famílies restants hauran d'anar a l'escola concertada i catòlica del municipi "perquè és l'única opció que tenen" o portar-los a un centre fora de Tremp. "Això no és reducció de ràtios. Si tinc 30 alumnes, reducció de ràtios és crear dos grups de 15 i posar els recursos per atendre'ls", denuncia el sindicat.

La realitat de la matrícula viva, oblidada

Aquest posicionament el comparteixen les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya, que retreuen a Educació que abaixar ràtios sense ampliar grups és "trampós". L'aFFac defensa també que l'estratègia del Departament acaba portant més alumnes a la concertada. Des de l'organització han recordat que els centres concertats no estan obligats a abaixar ràtios, com ho fa la pública, i consideren "enganyós" l'anunci del Departament perquè no té en compte la matrícula viva, és a dir, aquell gruix de l'alumnat que entra al sistema un cop iniciat el curs. És una realitat que es viu especialment a les regions més desfavorides del país —com ara l'Hospitalet de Llobregat—, i que afecta principalment la xarxa pública de manera que acaba elevant les ràtios d'aquests centres per sobre del límit anunciat.