Els Mossos d'Esquadra cada cop tenen més feina amb la investigació i anàlisi d'incidents on hi ha armes de foc. Tirotejos, assalts, homicidis o amenaces, la majoria entre membres de grups criminals dedicats al narcotràfic, que fan ús d'armes de foc per atacar o per defensar-se dels grups rivals. A Catalunya, segons les dades de la policia catalana, tretze dels gairebé 70 crims de 2023 es van fer amb armes de foc —les dades d'homicidis pugen, també els assassinats amb armes de foc— i, d'aquestes, la majoria estan relacionats amb enfrontaments entre grups o persones vinculades al tràfic de marihuana i d'haixix a casa nostra. 

Segons les mateixes dades, que s'han conegut avui, els Mossos d'Esquadra van tenir coneixement, l'any passat —no sempre la policia se n'assabenta— de 87 narcoassalts —intents de grups rivals de robar-se la marihuana-. D'aquests, en 35 es van detectar l'ús o l'exhibició d'armes de foc. Les dades són més altes en els narcoassalts d'haixix. La violència és més gran. Dels vuit coneguts, en sis es va fer ús d'armes de foc, segons les dades dels Mossos d'Esquadra. L'any 2023 a Catalunya es van desmantellar 429 plantacions de marihuana —més d'una al dia— i en més de 30 es van trobar armes de foc.

Més armes a les plantacions de marihuana

Els experts en la lluita contra el narcotràfic asseguren que cada cop és més habitual trobar armes en aquestes plantacions de marihuana que proliferen per Catalunya. Els grups criminals que es dediquen a aquest negoci necessiten defensar-se d'altres grups criminals per poder fer front als més usuals assalts entre bandes per robar-se la droga. A més diners, més negoci, més interessos i a més interessos, més violència. Un cercle viciós que, de moment, ni la policia ni el Govern és capaç de revertir i que, a passos de gegant, està convertint Catalunya en un narcoestat.

Les infiltracions del crim organitzat a la societat es poden veure en diversos capítols i estrats. Sense anar més lluny, la setmana passada els Mossos van detenir a Gavà un agent de la policia catalana relacionat, suposadament, amb el tràfic de marihuana. En l'operació, que va liderar la Comissaria General d'Afers Disciplinaris i Investigació Interna es van detenir altres membres del grup i també familiars de l'agent presumptament corrupte. I tota aquesta bola de neu criminal porta que hi hagi, a les plantacions però també al carrer, moltes més armes de foc. Fa pocs dies, tal com va avançar ElCaso.cat, els Mossos de l'ARRO, en un assalt en una plantació, a Dosrius, van ser rebuts a trets; per sort, l'escut balístic va evitar una desgràcia. També les darreres setmanes s'han registrat diversos incidents amb armes de foc que ha avançat ElCaso.cat, on persones han aparegut amb trets d'arma de foc davant de centres mèdics després de ser abandonats.

Modernització de la Policia Científica dels Mossos

Els Mossos d'Esquadra, per aquest increment de volum de feina -l'any 2023 es van fer més de mil estudis forenses relacionats amb incidents amb armes de foc- han fet una aposta per millorar la tecnificació de la Divisió de Policia Científica de la DIC que comanda l’intendent Xavier Sellart i han adquirit amb la Direcció General de la Policia eines per poder evolucionar la investigació balística

La modernització de la Policia Científica s’emmarca en la línia estratègica 2024-2030 establerta per la Unió Europea en matèria de ciències forenses que apunta també a la introducció de la intel·ligència artificial, un espai on els Mossos d'Esquadra ja han fet passos de gegant.  

policia científica mossos d'esquadra (1)
Els Mossos d'Esquadra estan modernitzant la Policia Científica / CME

Aquesta transformació profunda en els equipaments i les tècniques d’estudi en l’àmbit balístic permeten incrementar el nivell de resolució d’investigacions vinculades amb el crim organitzat. Des d’establir connexions entre fets ocorreguts en llocs i dies diferents, trobar impactes de trets sense plom, entrar en l’escena d’un crim des d’un ordinador per a reconstruir trajectòries balístiques, capturar un milió d’imatges per segon o resoldre crims a través de petjades. 

La feina que fan els agents de la Policia Científica en l’elaboració de dictàmens balístics és cabdal per a la resolució d’investigacions criminals. La Unitat Central de Balística i Traces Instrumentals (UCBTI) és l’encarregada d’elaborar aquests estudis tècnics als casos en què s’ha vist involucrada una arma de foc o algun altre tipus d'arma que pugui estar relacionada amb un crim. També assumeix aquelles investigacions en què s’han d’utilitzar determinades tècniques d’anàlisi per estudiar traces instrumentals o diferents tipus de petjades i objectes en fets delictius. Tota aquesta nova tecnologia que s'ha presentat oficialment avui, que és l'aposta d'inversió de la Prefectura i de la Direcció General de la Policia, serveix per poder guanyar capacitat en la investigació d'aquests fets on les armes de foc poden ser letals i també poden servir per explicar què ha passat. 

Més tecnologia per resoldre crims

Entre altres casos, aquesta tecnologia ha permès, per exemple, relacionar una arma amb un tiroteig. Els Mossos d'Esquadra van tenir coneixement d'una persona ferida de bala i dies més tard van trobar una arma en una plantació de marihuana. Gràcies a aquestes eines, com l'Evofinder, un sistema automàtic d'identificació balístic, es va poder relacionar el projectil de Figueres amb l'arma trobada a la plantació del Maresme. També aquests nous ginys permeten trobar impactes de trets de munició sense plom amb l'iForenLIBS o, amb l'escàner 3D Faro, situar-se en l'escenari d'un crim des d'un ordinador per poder reconstruir trajectòries balístiques.