Catalunya celebra el Dia Mundial Sense Tabac amb uns 70.000 consumidors de tabac han deixat de fumar en l'últim any, tot i que prop d'1,5 milions de persones encara ho fan, segons les dades presentades la setmana passada per l'Agència de Salut Pública (ASPCAT).

Durant l'última dècada, s'ha reduït en gairebé cinc punts percentuals en la prevalença dels fumadors en el conjunt de la població majors de 15 anys, que ha passat del 29,4 el 2006 al 24,7 el 2016 a Catalunya. Una altra dada destacada és que, tot i que la mortalitat relacionada amb el tabac ha començat a disminuir des del 2012, una de cada sis morts encara es relacionen amb el seu consum, d'acord amb el Registre de mortalitat del 2014.

Paral·lelament, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha explicat que, enguany, la Setmana sense Fum se centrarà en l'impacte que produeix el tabac cap al medi ambient. "Anualment es consumeixen prop de 8,5 milions de cigarretes al país, que signifiquen 4.280m3 de residus tòxics", ha afegit el secretari.

Els joves, més centrats

Els descens en el consum d'alcohol i tabac entre els adolescents de Barcelona continua a la baixa. Segons una nova enquesta FRESC (Factors de Risc en Estudiants de Secundària) elaborada per l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) a 3.888 alumnes de segon i quart d’ESO, segon de Batxillerat i segon de Cicles Formatius de Grau Mig, el consum de tabac en alumnes de quart d'ESO està per sota del 13%, lluny del 20% de fa uns anys.

Per contra, el consum de cànnabis puja entre els nois de quart d’ESO, i en nois i noies de segon de batxillerat i cicles formatius. Pel que fa a l'alcohol, el nombre de joves que reconeixen haver-se emborratxat en els últims sis mesos re redueix respecte a l'estudi de 2012, tot i que actualment encara hi ha un percentatge alt que ho han fet: el 29,9% de noies i el 28% de nois. Malgrat tot, segueix augmentant respecte a enquestes anteriors el nombre d’escolars que a segon d’ESO encara no han provat l’alcohol, que ara és d’un 57%.

La investigació abasta els principals factors de risc per la salut, com ara el consum de tabac, d’alcohol, el consum de drogues, l’alimentació, les hores de son, els patrons de lleure, l’ús del mòbil, la sexualitat, la salut mental i altres indicadors com ara la mobilitat o els comportaments d’assetjament i violència sobre els altres.