La Policia Nacional ha detingut per a la seva extradició a Suïssa Hervé Falciani, l'expert en sistemes d'informació i extreballador de la banca a qui se li atribueix la difusió de la llista Falciani amb noms de clients del banc suís HSBC. Han estat agents de la Comissaria General de Policia Judicial els qui han procedit al seu arrest en virtut de l'ordre de detenció per a la seva extradició a les autoritats suïsses, segons han informat Efe fonts policials.

La detenció de Falciani arriba just quan Espanya ha emès diverses ordres d'extradició contra els polítics exiliats catalans entre les que hi ha la de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que va marxar a Suïssa fa gairebé dues setmanes. Aquest moviment d'Espanya ha estat interpretat com un intent de pressionar Suïssa per aconseguir l'extradició de la política independentista. Falciani va ser deixat en llibertat per l'Audiència Nacional l'any 2013 i des d'aleshores ves movia amb llibertat per diversos països europeus.

Suïssa, fins al moment, s'ha mostrat contraria a les extradicions polítiques, el que afectaria el cas de Rovira i també el de l'exdiputada Anna Gabriel, tot i que sobre aquesta última no hi ha cap ordre de detenció internacional cursada.

Segons fonts policials, Falciani era buscat per la Policia des del 19 de març, quan va arribar l'ordre de detenció internacional emesa per Suïssa. Els agents l'haurien trobat aquest dimecres a Madrid quan anava a un acte a la Universitat Pontifícia de Comillas. Precisament, Falciani estava anunciat en un debat sota el títol Quan dir la veritat és heroic: traient a la llum les caus fiscals, amb la participació de periodistes i el sindicat de tècnics del Ministeri d'Hisenda i organitzat per la Plataforma de Justícia Fiscal .

Falciani ja va ser arrestat al port de Barcelona el passat juliol de 2012 per haver filtrat dades de 130.000 comptes bancaris de ciutadans de 180 països que va obtenir mentre va treballar entre febrer de 1997 i desembre de 2007 al banc HSBC Private Bank, a la sucursal de Ginebra (Suïssa). No obstant això, l'Audiència Nacional va rebutjar el mes de maig de 2013 el seu lliurament a Suïssa en considerar que la informació que va revelar l'informàtic "es refereix a activitats sospitoses d'il·legalitat, fins i tot constitutives d'infraccions penals, que de cap manera és susceptible de legítima protecció".

Gràcies a la llista Falciani, que va arribar a l'Agència Tributària al maig de 2010 i que va treure a la llum la identitat de 659 defraudadors espanyols, es van aconseguir regularitzar a Espanya 300 milions d'euros.