El Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha descartat finalment que el bòlid que la nit del divendres va sobrevolar Catalunya i les illes Balears es tracti d'un míssil balístic, que era la principal hipòtesi que havien posat damunt de la taula aquest matí. Després d'analitzar les imatges i els registres del bòlid, un equip d'investigadors del CSIC considera que és un objecte en òrbita a la Terra que ha entrat a l'atmosfera, és a dir, el que es coneix com una reentrada. "La Xarxa de Recerca de Bòlids i Meteorits (The Spanish Fireball and Meteorite Recovery Network-SPMN) apunta que el bòlid detectat ahir a la nit sobre l'est de la península Ibèrica va ser produït per la reentrada d'un objecte artificial en òrbita terrestre i, per tant, descarta que es tracti d'un míssil balístic com es va estudiar en un primer moment", explica el comunicat emès pel CSIC.

D'aquesta manera, es deixa de banda la teoria que l'objecte podia ser un míssil balístic provinent de França. "La SPMN ha descartat que ho sigui, després que un equip d'investigadors de l'ICE-CSIC hagi analitzat amb detall les imatges i els mesuraments del bòlid", ha assegurat l'astrofísic i investigador de l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE) del CSIC Josep María Trigo, que també ha reiterat que "les dades preliminars obtingudes fins ara fan decantar perquè el bòlid fos produït per la reentrada d'un objecte artificial en òrbita terrestre".

Recorregut del bòlid pel mar Mediterrani
Recorregut del bòlid pel mar Mediterrani

Trigo ha advertit que "les reentrades són cada cop més freqüents" i ha subratllat que "mesures precises de la velocitat de l'objecte durant l'ablació a l'atmosfera permetran dilucidar la seva naturalesa concreta i, particularment, si es pogués tractar d'un bòlid més inusual".


El bòlid que va sobrevolar Catalunya i Balears: des d'on es va poder veure?

En concret, el bòlid es va veure des de Catalunya i el País Valencià fins que es va perdre pel mar Mediterrani. Denominat per l'organisme amb l'identificador SPMN290324ART, va sobrevolar l'espai espanyol a les 23.59 hores i molts aficionats a l'astronomia el van captar en imatges, que s'han difós a través de les xarxes socials.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!