La Conferència Episcopal Espanyola ha publicat aquest dijous l'informe 'Per donar llum', un document de més de 1.000 pàgines en què s'ha abordat la problemàtica. Es tracta d'un document en què es recullen dades de l'auditoria encarregada al despatx d'advocats Cremades & Calvo-Sotelo, però que no presenta la xifra estimada de possibles persones afectades pels abusos de sacerdots i religiosos a l’Estat. Curiosament, aquesta auditoria va ser encarregada per la mateixa església espanyola, i l'estudi reconeix més de 2.000 víctimes d'abusos sexuals en 1.383 casos denunciats. Amb un cost d'1,3 milions d'euros i dos anys de procés d'investigació, la CEE posa en dubte ara la validesa de l'auditoria, considerant que del total de casos només n'hi ha provats 206. L'estudi ja rebaixa de llarg els pronòstics del Defensor del Poble, que va nombrar més de 440.000 víctimes, si bé el despatx d'advocats reconeix que el nombre real de víctimes deu ser molt superior.

Sobre aquest ball de xifres n'ha volgut parlar a la televisió el director de comunicació de la CEE, Josetxo Vera. El representant dels bisbes espanyols ha restat importància als càlculs dels diversos informes per tal de centrar l'atenció en el patiment personal de les persones. Però ho ha fet amb una expressió irònica desafortunada pel context. "Els fem mal, ja els han passat coses, ja han patit. Ja n'hi ha prou de reduir les víctimes a xifres. Perquè si no, els fem mal. Ens emboliquem en la cosa divertida de veure qui la té més llarga", ha disparat, abans d'aclarir les seves paraules. "La xifra, és clar", ha dit.

És per això que la CEE ha preferit evitar donar una xifra total de possibles víctimes, tot i l'informe del despatx d'advocats. "La diversa metodologia emprada en els estudis paral·lels sobre el tema i el fet que, fins ara, no comparteixen informació entre si, fa necessari que no s'ofereixin les dades agregades de casos, ja que en transferir-se les dades recollides pels diversos informes, fa que resulti molt probable l'existència de casos que s'hi han incorporat, dues, tres o fins i tot quatre vegades", argumenten. D'altra banda, avancen que la publicació del document no suposa un "punt final" i anuncien que continuaran recolliran dades, documents, informes. "Sempre quedarà feina per fer".

"Dolor i vergonya"

L'organització que agrupa els bisbes espanyols ha admès sentir "dolor i vergonya" pels casos d'abusos sexuals i de pederàstia registrats durant els darrers anys, però s'ha escudat argumentant que aquest fenomen "no és un problema exclusiu de l'església". Malgrat això, reconeixen que la pederàstia és "un problema greu" a la vida eclesial per "l'alçada de la missió que li ha estat confiada". "Són considerats pecats i delictes i com a tal han de ser tractats", alerten.