D'ençà que el volcà de La Palma va entrar en erupció, les denúncies per violència de gènere a l'illa no han parat d'augmentar. El Servei d'Atenció a Dones Víctimes de Violència de Gènere SAMVV-112 ha registrat un repunt de gairebé un 60% de trucades en el darrer mes i les intervencions Dispositiu d'Emergències de Dones Agredides (DEMA) del 112 de la zona han crescut un 70%. Per què passa això?

Més nervis, més violència

Segons els psicòlegs experts en la matèria, aquestes situacions es multipliquen en contextos durs com els que viuen els veïns de La Palma. De fet, va passar el mateix amb el confinament domiciliari per la pandèmia. En moments de tensió generalitzada, s'intensifica la violència i les situacions de maltractament.

Així doncs, en una situació d'incertesa, patiment i excepcionalitat com la que viu La Palma, el malson de moltes dones creix, ja que han de conviure més temps dins de casa amb els seus agressors o estar reallotjades al costat d'ells.

Els serveis a les dones, col·lapsats

I és que els nervis sempre deriven en un increment de la tensió per part dels maltractadors. "Sempre que es produeix una crisi, augmenta la violència de gènere. A La Palma es viu un moment de catàstrofe que està generant molt dolor, moltes pèrdues i hi ha una sensació general de ràbia i impotència. Evidentment, en aquest context, allà on hi havia un mínim de violència o una forma d'interactuar no igualitària en la parella la situació de violència es multiplica", ha explicat Kika Fumero, directora de l'Institut Canari d'Igualtat (ICI).

En aquests moments, tots els allotjaments per a dones maltractades estan plens a l'illa, però el govern canari ha afirmat que cap dona es quedarà sense protecció. L'ICI també ha reforçat l'atenció psicològica i l'assessorament jurídic, "donant prioritat a les dones de La Palma perquè es permeti l'excepcionalitat d'aquestes víctimes davant el rigorós criteri cronològic d'ordre d'entrada".

I recorda: en casos de violència masclista, truca i denuncia. Ho pots fer a través del 112 o el 016. A Catalunya, també hi ha la línia 900 900 120, un servei gratuït i permanent 24 hores on s'accedeix a l'atenció especialitzada que ofereix un equip de professionals de l'advocacia, la psicologia, el treball social i la medicina, i també és una porta d'accés a la resta de serveis i recursos de la xarxa d'atenció integral contra la violència masclista. En situacions extremes, el servei contacta directament amb emergències policials i de salut.