El món del pàdel passa una època convulsa. Després d'anys d'inacció i de veure's eclipsada pel principal circuit professional a nivell mundial, la Federació Internacional de Pàdel (FIP) ha decidit associar-se, amb l'aquiescència de les principals pales del quadre masculí, amb un dels actors "més desestabilitzants" de l'esport, segons algunes fonts coneixedores d'aquestes operacions, el fons qatarià Qatar Sports Investment (QSI).

Aquesta aliança es produeix en les albors de la temporada més inclusiva en la història de World Padel Tour, i en cap moment no ha comptat amb la presència ni opinió de cap representant del quadre femení; una situació de desemparament, que ha obligat les jugadores a crear la seva pròpia associació, la International Padel Players Association (IPPA), al marge de la Padel Player Association (PPA) masculina.

Nascuda inicialment com una associació d'àmbit nacional –no en va, els únics estatuts disponibles al seu web oficial es corresponen amb els de l'Associació Estatal de Jugadores de Pádely sota el lema 'Juntas, más fuertes’' l'IPPA neix com a resposta a l'actitud que considera "excloent" de la FIP i la PPA.

Amb les espanyoles Lucía Sáinz en el càrrec de presidenta i Gemma Triay en el de vicepresidenta, aquesta entitat de recent creació pretén agrupar les palistes professionals amb la finalitat de defensar i representar "els interessos comuns" de les seves associades.

Especialment, arran del tracte que consideren "discriminatori" sofert des del nou circuit alternatiu de la FIP, la PPA i QSI que alerten que privarà els aficionats de tot el món de l'espectacle que ofereixen les millors palistes. Tant en el seu primer torneig, que es disputarà a finals del mes de març a Doha, com en les altres nou proves previstes en el seu circuit alternatiu, la Federació Internacional, afavorida pel propietari del París Saint-Germain, Nasser Al-Khelaifi, ha evitat pronunciar-se sobre la invitació a les millors jugadores del món, que ha exclòs inicialment del seu full de ruta.

En aquest sentit, es pot recordar que, si bé les propostes d'ambdós circuits aborden suculents premis i una notable visibilitat per als seus participants, l'aposta pel quadre femení s'aborda de manera molt diferent des de World Padel Tour. De fet, fa anys la primera competició internacional del pàdel professional que aposta fermament pel seu quadre femení, maximitza el seu abast i subratlla el seu talent.

La temporada 2022 serà la que comptarà amb més proves femenines en la història de la competició: fins a 23 tornejos en una campanya en la qual la visibilitat de les millors palistes del món es veurà multiplicada de forma exponencial gràcies a la posada en marxa de WorldPadelTourTV, la plataforma de vídeo 'streaming' del primer circuit internacional, que oferirà tots els partits i tornejos del quadre femení en obert i de forma gratuïta.

Padel Unsplash

Paritat salarial

Més enllà de la cobertura internacional del quadre femení dels tornejos WPT, el principal circuit professional de pàdel acaba d'anunciar que les seves sis proves Challenger, organitzades juntament amb UPC, es convertiran en les primeres en la història del pàdel professional en equiparar premis en les categories masculina i femenina.

D'aquesta manera, es compleix una aspiració ancestral de les jugadores del circuit, que passaran dels 10.000 euros que es van repartir el 2021 a una dotació de 35.000 euros (un 180% més en premis) en les proves que es disputaran aquesta temporada en Getafe (Madrid), Albacete, Mallorca, Calanda (Terol), València i Còrdova.

La paritat i millora salarial de les palistes és el primer pas en el salt de qualitat que previst en un calendari que entenen que resulta crucial per a l'evolució del pàdel femení i que també registrarà en els pròxims tornejos Challenger d'un augment en el sistema de puntuació.

Per això, entenen que aquesta estratègia de creixement del pàdel femení dissenyada des de World Padel Tour i el seu soci UPC contrasta amb l'absència real de propostes per part de la FIP, que a més de la complicitat de la PPA, compta en el seu circuit alternatiu amb el suport del règim de Qatar. Un sistema que, segons Human Rights Watch, nega a les dones el dret a prendre decisions clau sobre les seves vides; circumstància que fa que la pràctica del pàdel professional femení tingui difícil encaix en l'emirat.

Espanya

A Espanya, el pàdel es troba entre les deu disciplines esportives amb més llicències femenines, tal com reflecteix l'informe 'Radiografia de l'esport femení a Espanya', impulsat per la Universidad Francisco de Vitòria.

Lideren el rànquing amb més percentatge de llicències federades la gimnàstica (90%), el voleibol (75,3%), l'hípica (69,2%), el patinatge (61,9%) i la natació (46,4%). A continuació, el pàdel amb un 36% de llicències és el sisè esport que aporta més llicències femenines.

Aquesta xifra posa de relleu el treball que realitzat des d'Espanya per World Padel Tour que, en col·laboració amb els seus patrocinadors i actors clau en la indústria, també han apostat per la inclusió en aquesta disciplina, contribuint a l'increment exponencial de la pràctica d'aquest esport entre les dones i al fet que figures del circuit com Alejandra Salazar i Gemma Triay s'hagin convertit en un referent i un model a seguir per a les joves aficionades i aficionats al pàdel de tot el món.