La periodista i escriptora Cristina Fallarás ha presentat avui, juntament amb el Barcelona Supercomputing Center, l'Associació d'Arxivers de Catalunya i l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau, els resultats del projecte #Cuentalo, un hashtag que convida les dones a relatar les agressions masclistes que han patit i pateixen. En total s'han recollit gairebé 3 milions de tuits amb el hashtag, 2.750.000 tuits que representen 13 GB. 

El hashtag el va llançar l'abril del 2018 Cristina Fallarás amb l'objectiu d'evidenciar la veracitat de les denúncies i la dimensió del conflicte. "No ens creuen. Hem d'explicar-ho", diu Fallarás sobre la seva motivació per començar el projecte. "És un acte en què donem veu a les dones que han patit", exposa la periodista. 

Cristina fallaras i ada colau cuentalo roda de premsa

Dels gairebé 3 milions de tuits recopilats, 40.000 estan relatats en primera persona, 50.000 són de suport, 11.000 són històries relatades en tercera persona perquè la persona implicada no s'atreveix o no pot explicar-ho, i 4.000 són en contra del moviment. Els 21.000 tuits restants encara no s'han pogut classificar. 

Gràcies a l'anàlisi de les dades també s'ha pogut saber què és el que es va dir dins dels tuits. Del total dels tuits recopilats, 50.000 són testimonis. 1 de cada 10 són testimonis d'assassinats (5.000 tuits), 1 de cada 7 són de violació (7.000 tuits), 3 de cada 10 són d'agressions sexuals (14.000 tuits), 1 de cada 6 són de maltractaments (8.000 tuits), 1 de cada 3 són d'assetjament (18.000 tuits) i 1 de cada 3 són testimonis de por (15.000 tuits). L'anàlisi també demostra que hi ha 790.000 usuaris únics dels quals el 42% són dones, el 17% són homes i el 41% restant encara està per classificar. 

Col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona en el projecte

En la presentació de les dades també ha participat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau: "Cristina, totes dues hem patit agressions masclistes quan érem persones anònimes. Ara que som conegudes tenim l'oportunitat i el deure d'explicar això en primera persona i fer-ho visible", explica l'alcaldessa. 

El projecte va rebre el suport financer de l'Ajuntament de Barcelona, tot i que es va trucar a la porta de la majora d'institucions. Ada Colau diu que des de l'Ajuntament continuaran col·laborant per fer-ho visible i que ara, gràcies a la recopilació de tuits, les dades són de domini públic. 

"Si abans no ho havíem explicat, és perquè abans no teníem els canals de comunicació per fer-ho. Twitter ens ha ofert aquesta possibilitat", exposa Fallarás. "És brutal pensar que fins ara no teníem una memòria col·lectiva per explicar tot això i que per fi la tenim", acaba Fallarás. 

#Cuentalo ha tingut un èxit internacional, ja que tot i que va començar a Espanya en menys d'una setmana va travessar l'Atlàntic i va començar a moure's per Llatinoamèrica. Ara com ara, el moviment és present a 60 països diferents.