El primer any de pandèmia, el 2020, a Espanya hi va haver un total de 217.106 hospitalitzats. Aquesta altíssima xifra, que va col·lapsar els hospitals i centres sanitaris de l'estat, va tenir un cost total de més de 1.234 milions d'euros. Aquestes hospitalitzacions, tant en centres públics com privats, van tenir un cost mitjà de 5.685 euros per pacient arribant fins als 21.199 euros en els quals van requerir ingrés en l'UCI, segons l'estudi elaborat per un equip de la Universitat de Valladolid i del Clínic val·lisoletà. L'estudi s'ha basat en dades del Conjunt Mínim Bàsic de Dades (CMBD), una base de dades clínica i administrativa que cobreix aproximadament el 99,5% dels hospitals públics i privats espanyols.

Els autors de l'estudi pertanyen als departaments de Biologia Cel·lular, Genètica, Histologia i Farmacologia (Àrea de Farmacologia) i de Cirurgia, Otorrinolaringologia i Fisioteràpia (Àrea d'Anestesiologia) del Raïm, i als serveis d'Anestesiologia i Reanimació i de Microbiologia de l'Hospital Clínic. A més, l'estudi també conclou que els costos més elevats van ser en els pacients que van acabant morint (8.764 euros), en els homes (6.521,21 euros) i en els pacients de 60 a 79 anys (6.251 euros).

Un dels autors, el professor Eduardo Gutiérrez Abejón, ha incidit en el fet que els seus resultats "mostren una imatge dels costos directes dels pacients hospitalitzats per covid en el primer any de la pandèmia", i els ha permès "quantificar en quins sectors de la població les despeses han estat més elevades (ingressos en UCI, homes i amb una edat entre 60 i 79 anys) i, per tant, on s'han de centrar encara més els esforços econòmics en un futur". Igual que a la resta del món, a Espanya l'augment de la càrrega assistencial deguda a la covid va obligar a incrementar la capacitat hospitalària, la qual cosa va requerir un elevat finançament addicional per a l'adaptació dels centres sanitaris.

"Les conclusions a les quals arribem a partir de l'estudi han de servir de suport als responsables de les polítiques sanitàries, als professionals sanitaris i al sistema de salut, per a optimitzar l'ús dels recursos sanitaris en una situació de pandèmia i establir així els plans estratègics necessaris per a estar preparats davant futures emergències sanitàries", ha afegit el doctor Gutiérrez. Segons el parer d'aquest professor de Farmacologia de la Universitat de Valladolid, "l'atenció sanitària rebuda pels pacients espanyols va estar d'acord amb els països de l'àmbit europeu, i des del punt de vista econòmic es va incrementar la despesa sanitària per a fer front a les necessitats dels pacients, sempre tenint en compte la situació d'escassetat d'alguns recursos necessaris per a fer front a la covid".