El nombre de casos d'infectats pel coronavirus SARS-CoV-2 a Espanya continuarà creixent durant entre set i deu dies, a partir dels quals la velocitat de contagi decreixerà progressivament i disminuirà definitivament en 20 o 30 dies.

Així ho ha explicat a Efe l'investigador del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Daniel López, que ha assegurat que l'epidèmia de coronavirus "es pot aturar".

El professor de Biofísica de la UPC ha explicat que el model matemàtic de Gompertz permet fer aquestes prediccions a curt termini després d'estudiar diferents indicadors que esperen ampliar amb dades diàries per fer unes previsions d'evolució a llarg termini.

El model o corba de Gompertz, que pren el nom de Benjamin Gompertz (1779-1865), serveix per preveure quin serà el comportament de l'epidèmia en els propers dies i setmanes, per la qual cosa davant d'una situació nova com la d'aquest coronavirus, els models matemàtics són vàlids per a previsions a curt termini.

Aquest model descriptiu, que es va dissenyar originalment per descriure la mortalitat humana i que ara s'aplica també en biologia i en demografia, és útil per conèixer el desenvolupament de creixement de la població.

"El virus es comporta correctament"

"El model de Gompertz confirma que el virus s'està comportant correctament i avança de la manera esperada a Espanya, i encara que ara ens hem de preparar per als nous casos que sorgiran durant els propers dies, la velocitat en la qual creixeran els nous diagnòstics de coronavirus anirà disminuint progressivament", ha vaticinat l'expert.

Per això, ha afirmat que "hem de tranquil·litzar-nos" davant dels nous contagis que apareixeran perquè "el virus avança tal com els experts esperaven", ha declarat López.

Com a exemple, posa el cas de les províncies de la Xina en les quals no es va iniciar l'epidèmia, on s'ha constatat un punt àlgid del brot, però que "en 20 dies s'ha paralitzat la propagació", per la qual cosa ha assegurat que les mesures de contenció han estat "extraordinàries".

López ha afirmat que el "creixement local" del virus s'està controlant, ja que en llocs com Corea del Sud, Itàlia o l'Iran, on la incidència és alta, "el nombre de casos nous per cas detectat anirà disminuint i, segons la seva opinió, "realment s'està contenint l'expansió".

El físic ha desmentit que el comportament dels casos a la Xina hagi tingut "un creixement exponencial, de la mateixa manera que tampoc no està succeint a Espanya."

"Encara que ara estem en fase d'increment, no ho està fent de manera exponencial", ha recalcat l'expert en models matemàtics.

López ha pronosticat que durant la propera setmana seguiran apareixent nous contagis i, segons ha estimat, si ara hi ha 1.024 casos confirmats, en una setmana hi haurà aproximadament 2.500 infectats pel virus", que, segons ell, aniran remetent progressivament en 10 dies "si el treball de contenció i vigilància es fan correctament".

Tot i això, l'expert ha remarcat que "el fet que creixin els casos no ha de ser una cosa preocupant", ja que el virus està seguint "el cicle natural matemàtic" i, a més, és un brot que "està vigilat".

En aquest sentit, López confia en els protocols i les mesures adoptades pel sistema de salut pública i ha expressat que "com a ciutadans hem de ser pacients i cooperatius".

Malgrat això, ha assegurat que els experts no poden calcular si el brot s'iniciarà en altres països, ja que només pot predir l'evolució de l'epidèmia en "llocs on es disposen de dades acumulades durant dues setmanes", per la qual cosa "cal estar atents" al que succeeixi en el futur.

"El coronavirus recorda que hem de fer més atenció a altres malalties més contagioses que aquesta" i que, en canvi, "oblidem", ha advertit López, que ha remarcat que a Catalunya es detecten 1.200 casos de tuberculosi a l'any i que el xarampió va causar més de 140.000 morts al món el 2018.

A més, el professor ha assenyalat que "la cooperació internacional és clau per protegir la seguretat de tots".