El Decret d'Alarma per coronavirus ha posat en una situació límit les gosseres i les associacions voluntàries d'acollida a gossos i gats ja que el servei d'atenció al públic ha quedat totalment prohibit, excepte casos excepcionals que es van donar, sobretot, durant els primers dies de confinament.

ElNacional.cat ha parlat amb diferents representants i tots coincideixen en què cal actuar i plantejar alternatives per donar sortida a aquests animals. L'altre drama que viuen és que els abandonaments, en contra del que es pugui pensar, continuen a l'alça i una part de la societat encara pensa erròniament que pot contraure el coronavirus a través d'aquests animals. 

Mesures alternatives

Sandra Mozos, una de les responsables de l'Associació de voluntaris APA Pupect, explica que s'estan "plantejant dur a terme les adopcions a través d'skype". Per donar un gos se segueixen uns protocols molt estrictes: s'ha de passar un qüestionari previ i dues entrevistes, primer conviden a l'interessat a conèixer l'animal a la casa d'acollida i després una persona de l'associació es trasllada al que passarà a ser el lloc de residència del gos interessat. En paral·lel, un veterinari ha de certificar-lo sanitàriament i per tant hi ha una cadena d'actuació que ara és del tot impossible.

Mozos explica que estan vivint casos de desesperació: "Nosaltres també acollim gossos procedents d'Andalusia perquè allà es permet sacrificar-los i hem aturat tots els viatges i les cases d'acollida que funcionaven com a punts de transició fins que trobàvem una família per ells". Els cadells també són l'altre factor de risc, Mozos cita un exemple: "Ara mateix tenim una mare amb uns cadellets que han de sortir, no poden estar tants mesos tancats i la voluntària treballa en un geriàtric i no pot mantenir durant tant de temps la cura d'aquests animals".

El cas de les gosseres públiques és similar. La Sílvia Serra, presidenta de la Protectora d'Animals de Mataró, explica que han donat en adopció "a domicili i extremant les precaucions" però va ser els primers dies i ara volen plantejar mesures a llarg termini que siguin efectives.

Serra també reclama més seguretat pels treballadors d'aquestes gosseres: "Hem d'extremar les precaucions per a tothom". La via telefònica és una de les solucions que es plantegen: "La gent vol adoptar o acollir però el problema és que no es poden apropar als nostres refugis".

Continuen incrementant els abandonaments

Des de la Protectora de Mataró, també se sorprenen dels abandonaments durant el confinament. El Decret d'Alarma permet passejar els gossos i creien que això podia ser una mesura que ajudés a frenar-ho però no és així. Des del 13 de març, han rebut 21 animals i tan sols tres portaven microxip, pel que certifica que "la manca d'escrúpols amb aquests animals continua existint", lamenta Serra.

També s'han trobat casos esperpèntics. A la Protectora de Badalona tenen un terrier blanc que estava abandonat dins un cotxe. Segons els van informar, la persona responsable el llogava per hores i la resta del dia el tenia tancat a l'automòbil. Per tot plegat, Serra avisa: "Ens estem quedant sense gàbies per acollir els gossos".

Demanen més informació

L'evolució i el temps que duri el confinament determinarà les conseqüències que poden patir tots aquests col·lectius i com encarar el repte de poder arribar al col·lapse. També reclamen més informació i ajudes.

Mozos recorda que el protocol "no determina quantes vegades es pot passejar un gos i des de quina distància respecte on vius es pot fer". Per això, reclamen una major atenció i "no deixar-ho a la sort de l'autoritat competent que en aquell moment et trobis o la generositat de cada municipi".