Aquest dissabte hi ha convocada a Barcelona una nova manifestació. Aquest cop li toca als sindicats vinculats a l’habitatge, que aquest dijous han fet una crida a sortir als carrers el 21 de maig per denunciar la crisi habitacional que es pateix a Catalunya, sobretot a les grans ciutats. En una roda de premsa a peu de carrer, han anunciat una mobilització que ha de ser “transversal”. De fet, han estat diversos els sindicats que han anunciat que se sumen a aquesta manifestació: la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, el Sindicat de Llogateres, la Comissió Jurídica pel Moviment de l’Habitatge, l’Aliança contra la Pobresa Energètica, la CGT i la IAC. Es tractarà, tot plegat, de denunciar els preus abusius del lloguer,  així com per denunciar que cal una llei “que garanteixi el dret de l’habitatge” a totes les persones i que també serveixi per “aturar desnonaments i acabar amb les condemnes hipotecàries”.

IMG 9314
Representants dels sindicats de l'habitatge davant la delegació del govern espanyol / Foto: A.D.

La portaveu de la PAH, Lucía Delgado, ha manifestat que “s’ha de dir prou al rescat de fons voltors i de bancs, així com deixar milers de persones als carrers” per culpa dels desnonaments. Així doncs, ha instat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a aprovar una llei de l’habitatge que “acabi amb l’emergència de l’habitatge cronificada que es pateix des de l’any 2009”. En la mateixa línia s’ha pronunciat sobre el Govern, i ha instat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a “estar a l'altura de la situació” i que faci accions per sancionar els grans tenidors que incompleixen la llei de l’habitatge. “No ens podem permetre una llei que eviti desnonaments però que no la fem servir”, ha manifestat davant la delegació del govern espanyol.

En la mateixa línia s’ha pronunciat Guillem Aragonès del Sindicat de Llogateres, que ha recordat que la ciutadania ja ha conviscut amb la crisi de l’habitatge “durant més de 10 anys”. Segons ell, no és que aquesta crisi la pateixi la gent pobra, sinó que els preus de les hipoteques i dels lloguers fan que la gent empobreixi de mica en mica. “No permetrem que ens portin a un altre cicle d’especulació immobiliària”, ha afegit Aragonès, que també ha demanat “repartir els beneficis il·legítims d’aquest atracament”.

“Repressió policial”

Max Carbonell, representant de la Comissió Jurídica del Moviment per l’Habitatge, ha volgut centrar la seva intervenció en la “repressió policial” que, segons ell, es deriva d’aquesta crisi per l’habitatge. Ha denunciat que a partir del 2020 el moviment sindicalista va començar a rebre denúncies per part dels Mossos d’Esquadra per identificacions que s’havien fet durant alguns desnonaments. I que això s’ha traduït en “multes que superen els 400.000 euros”. “Això és responsabilitat del Govern de la Generalitat”, ha assegurat.