Almenys 22 civils van morir ahir per un bombardeig de la coalició internacional, liderada pels EUA, contra una localitat controlada pel grup terrorista Estat Islàmic (EI) a la província nord-oriental siriana de Deir al Zur, segons l'Observatori Sirià de Drets Humans. La font va destacar que entre els morts hi ha almenys nou de menors i set dones, i no va descartar que el seu nombre augmenti perquè hi ha ferits greus.

L'atac va tenir lloc contra la població de Shaafa, dominada pels gihadistes, situada a l'est de Deir al Zur. Fa dos dies almenys 25 civils més van perdre la vida per un atac aeri de la coalició contra l'àrea de Dahra Aluni, a l'est d'aquesta província. En la meitat oriental de Deir al Zur, l'EI manté en el seu poder un reducte de territori que inclou quatre localitats.

Amb les víctimes mortals d'ahir, l'Observatori va destacar que almenys 129 persones han mort per bombardejos de la coalició a Síria, la majoria familiars de combatents i capitostos de l'EI a Deir al Zur. En el passat, aquesta regió va ser un dels feus més importants dels extremistes a Síria al costat de la província d'Al Raqa, però els radicals han perdut en els últims mesos la major part del seu dominis davant les milícies kurdes i les forces governamentals sirianes.

Els nous atacs confirmen que la situació a l'enclavament opositor sirià de Guta Oriental no ha millorat en absolut malgrat la treva que va ordenar Rússia després de la resolució del Consell de Seguretat de l'ONU. L'organització ha assegurat que els combats continuen en aquesta zona dels afores de Damasc, impossibilitant l'entrada de combois humanitaris i l'evacuació de ferits.

Segons el cap humanitari de Nacions Unides, Mark Lowcock, la pausa humanitària de cinc hores diàries és insuficient per ajudar la població i no dóna temps a l'accés dels combois. El responsable de l'ONU va recordar que simplement superar els punts de control a les carreteres sirianes porta habitualment fins a un dia. Segons Lowcock, els combois humanitaris estan preparats, però l'ONU no ha rebut permís de les autoritats per procedir ni veu una situació de seguretat que permeti el seu accés a Guta Oriental.

Segons el responsable d'Assumptes Polítics de l'ONU, Jeffrey Feltman, l'organització no ha obtingut del Govern sirià cap compromís que respectarà l'alto el foc demandant pel Consell de Seguretat. Sí que ha rebut, tanmateix, una carta en nom dels tres principals grups rebels mostrant la seva disposició a implementar la resolució i garantir que pugui lliurar-se ajuda humanitària. Aquests grups es comprometen a "expulsar" a tots els elements del Davant el Nusra i altres grups terroristes presents a Guta Oriental. La resolució del Consell de Seguretat establia que, malgrat la treva, podrien continuar les operacions contra grups considerats terroristes per Nacions Unides.

Des del primer moment, això va posar en dubte l'impacte de la mesura a Guta Oriental, ja que Síria i Rússia insisteixen que Al Nusra controla la zona i que altres rebels treballen amb ells. Feltman va dir que l'ONU no té cap confirmació que els principals grups opositors estiguin coordinats amb el Front al Nusra, que és l'antiga filial siriana d'Al-Qaida.