Més de 200 revistes científiques s'han unit per reclamar als líders internacionals que prenguin mesures urgents per lluitar contra la crisi climàtica. A través d'una editorial conjunta, les diverses publicacions científiques han urgit a les autoritats perquè accelerin l’adopció de models de desenvolupament més sostenibles. 

Limitar l'augment de la temperatura, protegir la salut i els ecosistemes i canviar el model productiu són alguns dels punts calents que assenyalen les 220 revistes científiques en la seva editorial conjunta. Els autors del text confien que aquesta arribi a la pròxima Assemblea General de les nacions Unides, la qual està prevista per al pròxim 21 de setembre, segons informa Efe.

Darrere el miratge de la covid-19

La comunitat científica ha alertat que en l'actualitat l’amenaça més gran per la salut global en el futur són els efectes del canvi climàtic. Els autors de l'editorial han advertit als líders mundials de les conseqüències catastròfiques sobre la salut que tindria no respectar els Acords de París, uns efectes que queden en un segon pla davant de la pandèmia de la covid-19, però que no poden quedar oblidats. 

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, coincideix amb els autors de l'editorial en què els riscos que presenta l'augment de la temperatura global poden "empetitir als que planteja qualsevol malaltia".

"La pandèmia de covid-19 acabarà, però no hi ha una vacuna per al canvi climàtic. L'informe del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) demostra que qualsevol augment mínim de la temperatura posa en perill la nostra salut i futur. Igualment, cada mesura que limita les emissions i l'escalfament ens apropa a un futur més segur i saludable", va declarar Tedros.

Més esforç, més responsabilitat

L'editorial no es limita a assenyalar les mancances de l'estratègia global contra el canvi climàtic, també exposa alguns camins a seguir per tal de reduir al màxim l'augment irremeiable de les temperatures. La comunitat científica ha fet un èmfasi especial en la necessitat dels països rics d'augmentar els seus esforços "per reduir el seu consum i donar suport a la resta del món". 

També han reclamat més inversió en els països més pobres per fomentar la lluita contra la crisi climàtica, els quals, tot i ser dels que menys contaminen, són alguns dels més afectats pel canvi climàtic, han recordat els autors de l'editorial. 

Tot i això, el text no s'ha basat només en el retret o l'advertència, també han lloat com les mesures que s'han pres fins ara per reduir les emissions de CO₂ han donat els seus fruits i han esmorteït lleugerament l'augment l'impacte de la crisi climàtica. 

 

 

Imatge principal: Un grup de joves es manifesta per reclamar més mesures per aturar el canvi climàtic / ACN