La població mundial d'abelles es troba en caiguda lliure des de fa anys. El declivi del nombre d'abelles té efecte molt perniciós, en ser aquestes unes de les grans pol·linitzadores del planeta. Tanmateix, un nou descobriment podria ser la gran salvació per aquesta espècie. ¿La solució? Una vacuna que acaba de ser aprovada pel Departament d'Agricultura dels Estats Units (USDA, en les sigles en anglès). 

Les autoritats estatunidenques han donat la llicència a la primera vacuna contra el bacteri Paenibacillus larvae causant de la loque americana una malaltia d'origen bacterià, molt virulenta i contagiosa, present gairebé al 80% de ruscs de tot el món i capaç de matar ruscs sencers, si no es diagnostica adequadament. Raúl Rivas González, Catedràtic de Microbiologia de la Universitat de Salamanca, afirma a Efe que és una notícia "magnífica". 

Rivas remarca la vacuna és una eina per impedir que la malaltia es propagui, però no per eliminar-la: Es tracta d'un tipus de bacteri ambiental que no necessita contagiar les abelles per sobreviure. El que sí que farà la vacuna és protegir de malalties mortals als pol·linitzadors comercials, és a dir, aquelles abelles sota el control d'apicultors. "Una vegada que un rusc mostra la manifestació clínica de la malaltia, l'única manera efectiva d'erradicar i prevenir la propagació de la malaltia és cremant el rusc i la colònia", aquesta mesura podria quedar ara enrere. 

Una gran notícia per la humanitat

Rivas exposa que el valor econòmic mundial de la pol·linització de cultius per part de les abelles i altres pol·linitzadors obté una mitjana superior als 200.000 milions d'euros, el 10% de la producció agrícola mundial d'aliments per a humans. Tanmateix, les abelles poden emmalaltir per múltiples causes: factors abiòtics -components no vius d'un ecosistema, com a condicions atmosfèriques, recursos hídrics, agroquímics, pesticides...) encara que l'element més important és, sens dubte, la biòtica -organismes vius que influeixen en un ecosistema-.

El Catedràtic remarca que un món sense aquests pol·linitzadors seria "inviable, no hi hauria futur", incideix l'expert per explicar que un percentatge crític de les plantes es pol·linitzen mitjançant insectes i si aquests no existissin, baixaria la població i la diversitat de forma alarmant, amb tot el que això suposa per al planeta.

Com es vacuna una abella

Per aplicar aquesta vacuna, composta per cèl·lules mortes del bacteri, s'introdueix als ruscs aliment destinat a les abelles reines amb dosis de la vacuna i que s'ha demostrat que actua en els ovaris de la reina transmetent immunitat transgeneracional als ous que va posant.

"A partir d'ara, amb la immunització es tractarà d'impedir que la malaltia es propagui", ha posat èmfasi l'expert que puntualitza que tots els assajos i anàlisis fetes fins ara apunten que la vacuna té un percentatge d'efectivitat significatiu, al voltant al 50%, i això és una "barbaritat" per a una vacuna d'aquest tipus.