Uns dies després de quedar perplexa per la derrota del "si" i la victòria del "no" als Acords de Pau amb la guerrilla de les FARC, Colòmbia ha rebut una altra notícia que, per bona, no ha deixat de ser sorprenent: el premi Nobel de la Pau 2016 ha estat concedit a Juan Manuel Santos per l'esforç realitzat a la recerca de la fi de la guerra amb el grup guerriller.

La notícia ha estat rebuda tant per les FARC com per molts altres colombians com un seriós i voluntariós suport al procés reiniciat per Santos fa quatre anys a l'Havana. Tot un poder per continuar lluitant pel final d'un conflicte que dura des de fa més de 50 anys i que, quan semblava que arribava a un final feliç, va ser frustrat diumenge passat en un plebiscit que van guanyar els partidaris del "no" per menys de 50.000 vots.

La reacció de la guerrilla

El Nobel és el segon que rep un colombià després del de Literatura que Noruega va concedir fa 34 anys a l'escriptor Gabriel García Márquez. Si aquell va omplir d'orgull els colombians, aquest ha estat interpretat com el missatge més directe per dir amb majúscules que la pau en aquest país no té marxa enrere.

"Esperem que el Nobel de la Pau doni al president Santos força per donar vida a l'Acord final i dignitat a tots els colombians". Aquestes paraules corresponen a @IvanMarquezFARC, un dels caps guerrillers que va ser el primer a manifestar-se sobre la concessió del Nobel.

El líder del grup, @Timochenko_FARC, per la seva part, en un primer missatge en el seu compte de Twitter ha estat clar: "L'únic premi a què aspirem és de #PazConJusticiaSocial per a #Colombia el seu paramilitarisme, sense represàlies ni mentides #PazALaCalle".

Posteriorment, i abans d'emetre un comunicat conjunt amb la delegació negociadora de la pau, Timochenko ha escrit: "Felicito el president Juan Manuel Santos, garants Cuba i Noruega, acompanyants Veneçuela i Xile, sense els quals seria impossible la PAU".

El discurs del president

El president Santos es va dirigir breument als colombians cap a les 7 del matí colombià (14 hores a Catalunya). Estava emocionat: "Agraeixo infinitament i de tot cor aquesta honrosa distinció. La rebo no a nom meu sinó a nom de tots els colombians, en especial a les milions de víctimes que ha deixat aquest conflicte que hem patit al llarg de més de 50 anys. Colombians aquest premi és de vostès, és per les víctimes, i perquè no hi hagi una sola víctima més, un sol mort més que hem de reconciliar-nos i unir-se per culminar aquest procés i començar a construir una pau estable i duradora. Aquest honrós premi és també un homenatge a totes aquelles persones que han contribuït que estiguem a punt d'aconseguir aquesta pau tan anhelada, als negociadors d'ambdues parts i a tantes altres persones i institucions que ens han donat suport en aquest procés. Rebo aquest reconeixement amb gran humilitat, i com un mandat per continuar treballant sense parar per la pau dels colombians a aquesta causa, a aquesta causa dedicaré tots els meus esforços per la resta dels meus dies. Gràcies a Déu la pau està a prop, la pau és possible i és l'hora de la pau. Junts, junts com a nació aconseguirem construir-la. Els convido a tots que unim les nostres forces, les nostres ments, els nostres cors en aquest gran propòsit internacional perquè així tots guanyem el més important premi, la pau de Colòmbia".

El tuit d'Uribe

Les paraules esperançadores de Santos van ser contestades posteriorment pel gran paladí del, "no" l'expresident Álvaro Uribe que en el seu compte de tuit va escriure: "Felicito el Nobel per al president Santos, desig que condueixi a canviar acords nocius per a la democràcia."

De tot arreu del món, Santos ha rebut elogis, al mateix temps que tothom entén que el premi no només és per a ell sinó que també està dirigit a les víctimes del conflicte per la seva generositat en estar disposades al perdó i a la reconciliació, a les FARC i a tot el poble colombià per l'esforç i la lluita que està duent a terme per acabar amb la guerra.

El que està clar és que el procés no es pot dilatar massa i gairebé tots els analistes coincideixen que els nous acords han d'aprovar-se abans de final d'any. El Govern de Sants, les FARC i el partit d'Uribe estan exigits en l'elaboració d'un treball constructiu pel bé del país, dels del "si" i dels del "no".

Fa uns dies el Washington Post després de la victòria del "no" llançava una gerra d'aigua freda a les esperances de Colòmbia d'aconseguir la pau i a les de Santos d'aconseguir el Nobel. I sí bé el "no" va donar a Uribe el màxim protagonisme, el Nobel acaba de ressuscitar Santos.