Amb l’arribada d’Ada Colau a l’alcaldia de Barcelona va néixer La Filadora, una plataforma creada per Barcelona en Comú que subvenciona projectes “solidaris” d’entitats que treballen per “enfortir el teixit social dels barris i la ciutat”. Es finança amb els diners que procedeixen de la diferència entre el sou que perceben els càrrecs públics electes de BComú i el que estableix el codi ètic de la formació de Colau, és a dir, que el sou que rebin els seus regidors no superi els 2.200 euros.

Un cop a l'any La Filadora finança més d'una vintena de programes que, en principi, no tenen prou suport econòmic. De moment, se n'han celebrat dues edicions, la primera amb un pressupost de 216.000 euros i la segona amb un pressupost de 174.500 euros. Fins aquí tot correcte. Ara bé, el curiós del cas és que part de les entitats beneficiades amb el programa de La Filadora ja han rebut prèviament alguna subvenció de l’Ajuntament i, en ocasions, pel mateix projecte. Així doncs, són entitats doblement finançades.

Repetidores i doblement subvencionades

L’any 2017, dels 22 guanyadors de la Filadora, 10 van rebre una subvenció específica municipal pel mateix projecte. És el cas del Centre d’Acollida ASSÍS que per la iniciativa ASSÍSverd va rebre una ajuda de 4.500 euros de la Filadora i 17.000 euros de l’Ajuntament. El mateix passa amb l’Associació Educativa i cultural FORMES, que després d’haver rebut una subvenció municipal de 43.746 euros pel projecte Espai Comunitari de Formació Permanent, en va aconseguir 4.500 de la Filadora. En una situació similar es troba l’Associació CooperaSec, que després de rebre 46.000 euros de l'Ajuntament en va rebre 4.500 de la plataforma, el Club d’Atletisme Nou Barris o l’Associació Cedre per la Promoció Social.

En l’edició del 2017 només quatre del total de guanyadors no havien rebut mai cap subvenció municipal; per contra, una quinzena ja rebien subvencions en l’època de Xavier Trias.

La situació es repeteix en l’edició del 2018 on, a més, set de les entitats beneficiàries en aquest certamen ja ho van ser el 2017. És el cas del Centre d’Acollida ASSÍS (4.500 euros de la Filadora i 17.000 de l’Ajuntament) i l’Associació Noves Vies (4.500 euros de BComú i 1.600 del consistori). La Troca-Associació Educativa i Cultural FORMES, la Fundació Privada Avismón-Catalunya, l’Associació Oasi urbà, la Federació Casa de la Solidaritat i l’Associació per la Promoció del Transport Públic, són repetidores però no han rebut subvenció municipal per aquest projecte. 

Entitats afins a Colau entre les guanyadores

Un altre dels aspectes que crida l’atenció és quines són les entitats guanyadores i qui hi ha al darrere. En molts casos es tracta de projectes i associacions amb què Colau s’ha mostrat especialment sensible al llarg d’aquesta legislatura. En són exemples Metromuster, impulsora d’una de les preguntes de la multiconsulta; La Hidra Cooperativa, vinculada al Sindicat de Llogateres i Llogaters, que lluita per aconseguir uns lloguers justos i que és també un dels estendards del projecte de ciutat de Colau; Refugees Welcome, que ha rebut 15.000 euros de La Filadora i 55.000 de l’Ajuntament ―Colau ha estat capdavantera en oferir-se a acollir refugiats―; i Ecoserveis, que acompanya les persones afectades per la pobresa energètica, novament una de les lluites de l’alcaldessa de Barcelona.