El Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB) ha denunciat aquest dilluns l'"increment de discursos" que es refereixen "de manera despectiva" a les mesures i lleis promogudes contra la violència de gènere i ha criticat els que volen tornar a relegar les agressions masclistes a l'"àmbit privat".

Amb motiu del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, la comissió de dones advocades de l'organisme ha subscrit un manifest en què alerten el creixement de "discursos" que defensen la "ideologia de gènere" en lloc de combatre un fenomen "estructural i derivat d'un sistema social pervers". Hem estat testimonis de l'increment de discursos que volen retornar-nos als anys en què es considerava que les agressions a les dones eren un tema exclusiu de l'àmbit privat, i eliminar qualsevol referència a l'agenda política", han lamentat.

L'ICAB ha censurat a més les sentències que centren la seva opinió "en el comportament de les víctimes molt més que en el dels agressors" i que reforcen l'estereotip de dona agredida com a "víctima submisa i permanentment vulnerable".

Per això, han reclamat una "nova visió en el món del dret" perquè "qualsevol contacte sexual no desitjat" es consideri "agressió" i deixi de responsabilitzar la víctima en funció "del grau de resistència" que oposi.

Poc abans de la lectura del manifest, la degana de l'ICAB, Maria Eugènia Gay, ha defensat també que l'advocacia sigui "un motor per combatre aquesta injustícia" perquè, ha recordat, el nombre de víctimes mortals no disminueix "malgrat les mesures establertes legalment". "Es tracta d'un problema que ens afecta a tots sense distinció de nacionalitat ni de país d'origen", ha recalcat.

El 2019, vuit dones han estat assassinades fruit de la violència masclista a Catalunya, on s'han disparat un 40% els abusos sexuals i han pujat un 2,6% les detencions relacionades amb la violència de gènere.