Els cognoms més freqüents a Catalunya no sorprenen en les noves dades de l'Idescat publicades aquest dimecres. Garcia, Martínez i López repeteixen al podi com els cognoms més freqüents entre la població catalana, tant com a primer cognom com a segon cognom. Garcia ocupa indiscutiblement la primera posició com el cognom més omnipresent a Catalunya. Segons les estadístiques de l'Institut Català d'Estadística (Idescat) del 2022, 168.120 persones porten Garcia com a primer cognom, cosa que significa que hi ha més de 21 persones amb aquest cognom per cada mil habitants. A més, 173.121 persones més tenen Garcia com a segon cognom, el que implica que 22 persones de cada mil comparteixen aquest segon cognom.

En segon lloc, trobem Martínez, que és el segon cognom més comú a Catalunya. El porten 118.040 persones com a primer cognom, i un nombre encara més elevat el té com a segon cognom, concretament 120.394 persones. Just darrere, en la tercera posició del rànquing, es troben els López, ja que 113.353 persones tenen aquest cognom com a primer, i 117.267 com a segon cognom. Tot i que aquests són els cognoms més freqüents en la població total de Catalunya, la situació no és igual a tot el territori i hi ha comarques on cognoms com Vila, Sans o Solé són els més habituals.

El cognom dels catalans, comarca a comarca

Garcia destaca indiscutiblement com el cognom més freqüent a tot el territori català. La seva presència és notòriament alta en qualsevol racó de Catalunya, però cal destacar tres comarques on la prevalença de "Garcies" supera la mitjana regional. Aquestes comarques són el Baix Llobregat, on trobem una proporció de 28 persones amb aquest primer cognom per cada mil habitants; el Vallès Occidental, amb una freqüència de 26 per mil; i el Vallès Oriental, amb una xifra de 25 per mil. 

No obstant això, en altres comarques catalanes, són altres cognoms els que es repeteixen amb més freqüència. En concret, a nou comarques, el cognom més comú com a primer cognom és Martínez, Vila, Masip, Rodríguez, Sánchez, Sans o Solé.

D'on venen els cognoms més freqüents?

Els tres cognoms més comuns a Catalunya, Garcia, Martínez i López, comparteixen una característica: són cognoms patronímics, és a dir, sorgeixen a partir del nom del progenitor. Aquest fenomen s'observa de manera evident en els cognoms que finalitzen amb "-ez", ja que aquesta terminació denota que són "fill de." En aquest sentit, Martínez implica "fill de Martín," mentre que López significa "fill de Lope." Pel que fa al cognom Garcia, el seu origen i significat no són tan definitius, però diversos experts en lingüística coincideixen en el seu origen en l'euskera, amb "h(artz)" que significa "os."

Amb el pas del temps, aquests cognoms han experimentat una àmplia difusió arreu de Catalunya fins a convertir-se en els més corrents. No obstant això, és rellevant destacar que la seva presència aquí no s'iguala a la que es registra en altres regions de l'Estat espanyol. Per exemple, Garcia és molt més freqüent a Salamanca, on arriba a una ràtio de 61 persones amb aquest cognom com a primer cognom per cada mil habitants, segons les estadístiques proporcionades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Pel que fa als altres dos cognoms, Albacete lidera amb la prevalença més gran de "Martínez," a 53,86 per cada mil habitants, i Lugo s'alça com la província amb la presència més gran de "López," amb 71,1 persones per cada mil.